Danes smo se odločili, da preverimo urbani mit: Ali zamrznjen vosek res podaljša življenjsko dobo sveče? V preteklosti smo že pisali, kako si lahko s pomočjo čajne svečke ogrejete manjši prostor, rezultat tega testa pa vam lahko poglavitno vpliva na strošek sveč, če radi preživljate večere ob soju sveč.

Čajne svečke treh različnih temperatur

Pri testu smo uporabili navadne čajne svečke, ki smo jih kupil v trgovini Mueller. Ena svečka je bila na sobni temperaturi 23 °C (N), drugo smo pustili čez noč v hladilniku na 5 °C (C) in tretjo smo dali v zamrzovalnik na – 7 °C (VC).

zmrznjena sveca

Zamrznjen vosek – test je pokazal sledeče:

  1. Sveča sobne temperature (N) je ugasnila po 5 urah in 43 minutah.
  2. Mrzla sveča (C) je ugasnila po 6 urah in 2 minutah.
  3. Zamrznjena sveča (VC) pa je ugasnila po 6 urah in 12 minutah.

zmrznjena sveča rezultat

Med svečko sobne temperature in zamrznjeno svečko je bila torej očitna razlika v času gorenja in sicer skoraj 30 minut, kar pomeni, da je zamrznjena sveča gorela za 12,4 % dlje časa. Test z zamrznjenim voskom je torej pokazal, da se sveče splača hraniti v zamrzovalniku, saj boste s tem podaljšali njihovo življenjsko dobo za vsaj 12,4 %.

Video dokaz testa zmrznjene sveče v spodnjem videu.

Pomagajte, da pride ta ideja do ljudi, ki jo najbolj potrebujejo, veliko boste pa naredili že, če jo boste delili na svojem FB profilu. Hvala vsem za pomoč.

Vaša Teta Pehta