Ali ustekleničena voda opravičuje svojo visoko ceno? Vse kar bom napisala spodaj, je nastalo izključno zaradi moje velike zmote, da bom za višjo ceno dobila tudi bolj kvalitetno vodo. Na koncu se je po analizi izkazalo, da lahko s to vodo samo zalijem rože, še najbolj zdrava in poceni voda iz pipe. V Sloveniji imamo zelo kvalitetno vodo in potrebno jo je varovati ter ne dovoliti, da se nam pravica do dobre vode kdajkoli odtuji zaradi takšnih ali drugačnih nerazumnih potez.

Ustekleničena voda ustvarja veliko eksternalij

Generalno sem proti ustekleničeni vodi, saj ne samo, da po zaužitju zavržemo stran plastiko, ki onesnažuje naše okolje, za proizvodnjo in transport le-te je bila porabljena tudi velika količina čiste pitne vode (3 litre) in neobnovljivih virov t.j. nafte (0,25 litra +). Ampak včasih na poti ne gre drugače še posebej v poletnem času, ko je potrebno zaradi visokih temperatur še bolj poskrbeti za hidracijo svojega telesa.

Koliko vode spiti?

Pitje vode je izjemnega pomena za naše dobro počutje in zdravje. Voda ima v našem telesu predvsem čistilno funkcijo. Z zadostnim vnosom vode tako poskrbimo, da se ima naše telo možnost razstrupljati in tako izločiti večino nepotrebnih in strupenih stvari. Neko osnovno pravilo, ki se ga poskušam držati jaz, je cca. 1 l vode na 25 kg telesne teže na dan, ob telesni aktivnosti, in kot že rečeno, ob višjih temperaturah, pa je potrebno popiti še več vode.

Ustekleničena voda VOSS

Če že kupim ustekleničeno vodo, potem poskušam to isto steklenico uporabiti čim večkrat in jo napolnim kjerkoli lahko. Zaradi tega tudi strmim k temu, da kupim vodo v steklenici in ne plastenki. Zadnjič sem tako kupila vodo VOSS, ki naj bi bila izvirska voda iz Norveške in je po nekaterih ocenah najčistejša in najbolj okusna voda.

Ker na vsemu, kar kupim, preverim tudi deklaracije, sem želela preveriti tudi analizo te vode. Takoj me je zmotilo, da so prodajno kodo nalepili ravno na tabelo z analizo.

Hitro se pokaže, da to ni bilo slučajno, saj je bila prodajna koda tako nalepljena na čisto vseh steklenicah. Po tem, ko umaknem nalepko, pa spodaj takoj opazim, da je količina klora v tej vodi mnogo nad količinami, ki jih ponavadi opazim na ostalih ustekleničenih vodah.

Klor in fluor v vodi

Hitro skočim na internet in ugotovim, da je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) določila vrednost koncentracije prostega klora, pri kateri še ne prihaja do škodljivih učinkov na zdravje človeka (t.j. ob predpostavki, da le-ta spije dva litra vode na dan) enaka 5 mg/liter pitne vode. Torej količina klora v ustekleničeni vodi VOSS za kar 2,4-krat presega količino, ki jo je SZO določila za še sprejemljivo. Čudna pozicija nalepke na steklenici se je tako razjasnila. Nikakor pa se ni razjasnilo, zakaj podjetje VOSS Production uporablja tako velike količine klora v svoji vodi, glede na to, da naj bi to vodo pridobivali iz neokrnjene narave. V povprečju so izmerjene koncentracije prostega klora v naših vodovodnih sistemih v vrednostih med 0,10 in 0,30 mg/l vode. To vsekakor nakazuje, da v kolikor ni objavljena kakšna splošna nevarnosti pri pitju vode na posameznih področjih, da je bolj zdravo piti vodo iz pipe kot ustekleničeno vodo.

Moram vas pa še opozoriti, da bodite pozorni tudi na vsebnost fluora v ustekleničeni vodi, o nevarnostih katerega pa smo že govorili v prispevku Fluor v zobnih pastah. Fluor sem namreč opazila pri veliki večini vode v plastenkah, ki jo prodajajo v naših trgovinah, medtem ko v tujini na zahodu fluora v ustekleničeni vodi takorekoč skoraj ne opazim. Da se ne ponavlja slučajno zgodba s čokolado?

pH vrednost vode

Klasična medicina tega sicer ne bo potrdila, ampak po nekaterih dognanjih, ima velik pomen za zdravje tudi pH vrednost vode oz. alkalnost. Vrednost pH je število, ki meri, koliko je neka snov kisla ali alkalna na lestvici od 0 do 14. Pitna voda ima vrednost 7, kar je nevtralna vrednost, in bolj kot je snov kisla, bolj gre ta vrednost proti 1. Prenekatere raziskave so tako pokazale, da naj bi bila bolj alkalna voda manj obremenjujoča za naša jetra in naj bi tako pripomogla v boljšemu čiščenju telesa. To pa ima za rezultat mnoge pozitivne indikacije za viskoznost krvi, krvni pritisk in celo sladkor v krvi. Voda VOSS se deklarira, da je njena pH vrednost 6, kar jo dejansko vmešča bolj proti zakisani vodi, kakor alkalni, kar še dodatno urtjuje mojo odočitev, da te vode v naši družini ne mislimo piti.

Našla pa sem še tale video posnetek, v katerem testirajo pH vrednost najbolj popularnim ustekleničenim vodam, med katerimi je tudi voda VOSS. Pa poglejte.

Ustekleničena voda – epilog

A veš tisto, ko kupiš vodo VOSS za zalivanje rož? No to. Počutila sem se zelo neumno in prevarano, kot pa že ničkolikokrat rečeno, prodajajo nam samo to, kar kupujemo. Začnimo glasovati s svojo denarnico in nehajmo kupovati stvari, ki nam škodujejo, saj bomo samo tako dosegli, da nam ne bodo prodajali strupa ali cenenih produktov.

Še to. Klor v vodi naj bi odstranilo aktivno oglje, zato v primeru, da sumite, da je v vodi prevelika vrednost klora, spustite vodo skozi vodni filter, saj je to vseeno bolje, kot pa da uživate prevelike vrednosti te kemikalije, zadosti pa je tudi, če pustite vodo samo stati nekaj časa, saj klor izhlapeva sam od sebe.

Dobra plat te zgodbe pa je, da sem s tem nakupom le za nekaj eurov dobila popolnoma uporabno steklenico, ki jo sedaj dnevno napolnim vsaj 5x z vodo iz pipe. Zaradi ravno pravšnjih dimenzij jo lahko nosim s sabo in tako poskrbim za zadostno hidracijo svojega telesa skozi cel dan. Kot pravi pregovor: “Ko imate limone, naredite limonado.”

Vaša Teta Pehta