Sladkor ni tako neškodljiv, kot si mislite, danes pa otroci pojedo več sladkorja kot kdajkoli prej v zgodovini. Industrija molči in ga še naprej dodaja živilom, da bi s tem nadomestila pomanjkanje hranilnosti, ki nam jo že kronično primanjkuje. Kljub vsemu, da je bilo na to temo napisano že mnogo prispevkov in narejeno že nešteto raziskav, pa se v realnosti prav nič ne spremeni. In, roko na srce, se prav gotovo tudi ne bo, dokler ne bomo ukrepali sami in se ozaveščeno borili proti temu. To pa lahko storimo samo tako, da nehamo kupovati izdelke, katerim so dodali sladila, saj to nakazuje na nekvalitetno hrano brez hranilnosti.

Sladkor dodan skoraj vsaki hrani

Takšno ali drugačno sladilo najdete tako rekoč v vsakem prehrambenem izdelku, največkrat pa je dodan raznim omakam, juham, solatnim prelivom, jogurtom, kruhu, pripravljeni hrani, dietni hrani ipd.. Nikakor pa ne gre spregledati količin sladil, ki so dodane prenekaterim napitkom in gaziranim kot tudi negaziranim pijačam. Tako četudi pazite, da se ne razvajate s sladicami, se vam lahko vnos sladkorja skozi različna živila hitro približa zgornji dnevni meji.

sladkor pijače hrana

Vir: Reachingutopia.com

Različne oblike in imena sladkorja

Oblik in imen sladkorja je jasno veliko, saj se tako laže zavede kupce, in o eni najbolj toksični obliki sladkorja – glukozno-fruktozni sirup – smo govorili že v preteklosti. Verjetno pa vas večina ni niti pomislila, da je tudi vsaka prečiščena oz. rafinirana moka tudi sladkor. Škrobna prečiščena živila se v prebavilih hitro razgradijo na enostavne sladkorje, zato je telesu popolnoma vseeno ali zaužijete belo moko ali prečiščeni sladkor. Torej, naslednjič dobro razmislite, ko boste svojemu otroku naredili palačinke iz bele moke ali sendvič z belim kruhom, ki je že brez aspekta o sladkorju zelo strupen.

Kaj torej sladila naredijo našim otrokom?

Za otroka, ki ima še občutljiv organizem in živčni sistem, je sladkor kot droga. Verjetno ste že sami opazili, da postanejo otroci po zaužitju sladkih stvari nemirni, razdražljivi, sledijo različni živčni izpadi, nekateri pa celo zgledajo, kot bi bili pod vplivom drog. To ni prav nič presenetljivo, saj se sladkor v presnovi obnaša enako destruktivno kot alkohol.

Poleg tega pa tudi moti endokrini sistem in ima toksičen vpliv na jetra, bistveno pa poslabša delovanje imunskega sistema in veča tveganje za nastanek kroničnih boleznih. Otrok, ki uživa sladkor, bo tako bolj izpostavljen okužbam in obolenjem, izčrpava pa mu tudi zaloge vitaminov B in drugih pomembnih prehranskih snovi kritičnih za dobro delovanje človeškega telesa, kar posledično povzroča tudi karies.

Dodajanje sladil razlog za debelost

Človeško telo potrebuje za svoje normalno delovanje zadostno količino hranilnih snovi. Med temi ločimo makro in mikrohranila. Med prve sodijo ogljikovi hidratibeljakovine in maščobe, ki telesu zagotavljajo energijo, med druge pa vitamini in minerali, ki skrbijo za pravilno delovanje metabolizma. Če torej skozi vašo prehrano ne dobite zadostnih količin hranilnih snovi, vam bodo vaši možgani sporočali, da morate jesti več. Prehrambena industrija pa iz leta v leto niža vrednosti hranilnih snovi v hrani, ki jo uživate, dodajajo pa sladkor, da lahko zagotovijo zadostno prehransko oz. bolje energetsko gostoto živil. S tem pojeste mnogo več hrane, kot pa bi jo vaše telo v resnici potrebovalo.

sladkor strup

Vir: Diagnosisdiet.com

Dandanes ljudje tako niso debeli zaradi prekomernega uživanja maščob, ampak zaradi prevelikih količin zaužitega sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov, ki jih imenujemo tudi prazne kalorije. Te pa se v perifernih delih človeškega telesa nalagajo nekajkrat hitreje kot maščobe, saj jih mora telo zaradi njihovega toksičnega vpliva hitro umikati iz krvnega obtoka v maščobne celice. Prenizek vnos maščob v prehrani pa še dodatno spodbuja potrebo po ogljikovih hidratih in sladkorju, zato bodite še posebej previdni pri izdelkih z nižjim deležem maščob oz. z oznako “Light”. Ti imajo skoraj po pravilu dodan tudi sladkor.

Kaj vseeno narediti, če ste sladkosnedni?

Prvo pravilo, ki smo ga že omenili, je, da začnite brati deklaracije in če je potrebno, hodite v trgovino s povečevalnim steklom. Hitro boste ugotovili, da dnevno zaužijete prekomerno količino sladkorja, in s tem kalorij, že brez manjših pregreh s sladkarijami.

Drugo, posladkajte se s posušenim sadjem. Če že morate sladkati, potem to počnite z medom. Med se že vsaj 5.000 let uporablja tako v prehrani in tudi kot zdravilo, saj je bogat z najrazličnejšimi encimi in mikrohranili, ki izjemno krepijo imunski sistem in delovanje notranjih organov in žlez. Bodite le previdni, da ga ne segrevate, saj s tem izgubi večino pozitivnih značilnosti.

In na koncu, privoščite svoji družini občasen oddih od sladkorja. Vsaj tako je to naredila 4 članska družina, ki je v letu dni, ko niso uživali nobenega dodatnega sladkorja, hitro ugotovila pozitivne posledice omejevanja sladkorja:

– vsi so imeli več energije,

zmanjšana potreba po sladkorju, ko so preživeli abstinenčno obdobje,

izboljšan uspeh otrok v šoli,

izboljšanje imunskega sistema.

Pa vse lepo.

Vaša Teta Pehta