Oma je velikokrat pekla najrazličnejše sladice in zgodilo se je tudi, da so ji ostajali rumenjaki. Ker se hrane ne meče stran, nam je otrokom iz rumenjakov naredila odlično sladico. Preprosto je zmešala rumenjak in sladkor ter nam rekla: “Da boste močni in pametni“.

Recept za to sladico je zelo preprost

1. Potrebujete torej jajce, kateremu ločite rumenjak in beljak, rjavi sladkor in mešalnik.

Rumenjak za spomin in moč

2. pa zmešajte približno 1 jušno žlico rjavega sladkorja (uporabljajte raje rjavi sladkor, saj poleg tega, da je bolj zdrav, bo pustil še okus po karameli).

Rumenjak za spomin in moč

3. Dobro zmešajte z mešalnikom, dodate pa lahko tudi cimet in sladica je pripravljena.

Rumenjak za spomin in moč

Zakaj sta rumenjak in sladkor “zdrava” sladica

Kaj točno je Oma mislila z “Da boste močni in pametni“? Tega, da je jajce eno najpomembnejših živil, ne bomo ponavljali, vseeno pa bomo poudarili, da ima rumenjak veliko vitaminov, med drugim vitamin A, ki je pomemben za dober vid, celoten B-kompleks vitaminov, ki pripomore k zbranosti, dobremu spominu, sposobnosti učenja in pomnjenju ter vitamin D, ki prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob ter izboljša delovanje mišic in imunskega sistema. Vitamin D prispeva tudi k izboljšanju absorbcije kalcija in fosforja, ki ju tudi najdemo v rumenjaku, ta pa skrbita za zdrave in lepe lase, kožo in nohte. Vsebuje tudi minerale, kot so cink, železo, selen in jod, ki imajo vsak od njih pozitivne učinke na prebavo, kri in pravilno delovanje določenih žlez.

Rumenjak vsebuje zdrav holesterol

Opozoriti je potrebno, da rumenjak vsebuje tudi holesterol, vendar je dokazano, da je s hrano zaužiti holesterol manj škodljiv za naše zdravje kot tisti, ki ga proizvedejo jetra iz nasičenih maščobnih kislin, kar pa predstavlja kar 3/4 holesterola v našem telesu. Torej, jajce bo dejansko poskrbelo za dvig pozitivnega holesterola (prenašalcev holesterola LDL), ki pa dejansko varuje vaše žile pred slabim holesterolom HDL.

Mislim, da nam ni potrebno poudariti, da je potrebno uživati jajca iz eko pridelave in ne v trgovini kupljena jajca. Na razliko med njimi pa je tudi že jasno izpostavil Rok. Saj veste. Važno je, da veste, kaj jeste.

Vaša Teta Pehta