Živimo v okolju in času, ko se težko izognemo toksinom v vsakodnevnem življenju. Od časa do časa je zato več kot priporočljivo, da izvedemo razstrupljanje telesa in tudi sama uporabljam kar nekaj metod, ki so me že nič kolikokrat rešile pred boleznijo in slabim počutjem.

Namen teh prispevkov ni opisati čisto vse načine izločanja nečistoč v telesu, ampak in predvsem približati posamezne praktične pristope, ki bi jih lahko večina od vas uporabljala brez skrbi. Vsekakor pa je na tem mestu pomembno opozoriti, da razstrupljanje ni za vsakogar. Previdne morajo biti predvsem nosečnice, doječe matere, otroci, bolniki s kroničnimi degenerativnimi boleznimi, rakom ali tuberkulozo, zato se vsakokrat posvetujte s svojim zdravnikom, ali je detoksikacija prava za vas.

Kako pridejo toksini v telo?

Toksine uživamo skozi hrano in pijačo, kozmetiko in čistila, zdravila, elektronske naprave in navsezadnje tudi skozi zrak, ki ga vdihavamo. Dodatno nam stres, negativna čustva, anksioznost in druge emocionalne motnje povzročajo še hormonski debalans, ki je velikokrat vzrok za nastajanje dodatnih strupenih prostih radikalov v našem telesu.

Naravno razstrupljanje

Veliko toksinov in prostih radikalov nastaja v našem telesu tudi po naravni poti, za kar pa imamo razvite različne telesne mehanizme, kot npr. defekacija oz. iztrebljanje, uriniranje, potenje, sluzenje in limfno izločanje, ki so nam v pomoč, da se teh strupov lahko znebimo. Vseeno pa naše “čistilne naprave” nimajo neomejenih kapacitet, zato se v naših telesih strupene snovi začnejo kopičiti. V prvi fazi jih telesni obrambni mehanizem začne umikati stran od vitalnih organov v periferne dele telesa (kot so npr. maščobne obloge, sklepi ipd.), kjer povzročajo manjše preglavice, v kolikor ne ukrenemo nič, pa nam začnejo povzročati prenekatero težavo in tudi bolezen.

Zastrupljenost – glavni simptomi

V vsakem primeru lahko glede na povedano vzamemo za dano, da so naša telesa polna strupov in je od nas zelo neodgovorno, če dolgoročno spregledamo indikatorje v tej prvi fazi kopičenja strupov v našem telesu, med katerimi pa so lahko: glavobol, bledikav jezik in slab zadah, vneti sinusi, kožne težave, težave z žolčnikom, zaprtost, pregrevanje oz. potenje, napihnjenost, debelost in nespečnost. Večina teh težav lahko povežemo s takšnim ali drugačnim hormonskim debalansom, ki pa jih, kot že omenjeno, povzročajo nezdrav življenjski slog, nezdravo prehranjevanje in negativna čustva.

Zastrupljenost – kaj narediti?

Za različne težave obstajajo jasno različni oz. mešani pristopi, ki pa bi jih najprej razdelila na:

  • razstrupljanje s postom,
  • razstrupljanje z gibanjem,
  • čiščenje jeter,
  • razstrupljanje črevesja, ledvic in kože,
  • razstrupljanje skozi krvni in limfni sistem,
  • razstrupljanje skozi čustva.

Za vsakega od teh pristopov bom v prihodnjih prispevkih podrobno opisala glavne metode, ki jih uporabljam tudi sama.