Razmišljate ali kupiti osvežilec zraka ali diseče sveče? Nikar! Oboji vsebujejo nezdrave sestavine, ki so znane kot hormonski motilci.

Prišel je čas, ko si v prostor želimo dodati kakšen prijeten osvežilec zraka ali diseče sveče, da bi si pričarali prijetno praznično vzdušje. Verjetno si mislite, da so vsi ti izdelki podvrženi strogim regulativam, vendar temu ni tako. Kemična podjetja so samoregulativna in ne potrebujejo nobenega dovoljenja od kateregakoli organa, preden dajo določen izdelek na trg.

Tako sodeč po raziskavi NRCD kar dobrih 85 % osvežilcev zraka vsebuje nevarne ftalate (phthalates). Ftalati so kemikalije, ki so lahko še posebej nevarne za majhne in še nerojene otroke. Izpostavljenost ftalatom lahko vpliva na raven testosterona in privede do reproduktivnih nepravilnosti, vključno z deformaicjo genitalij in zmanjšano proizvodnjo sperme. Celo osvežilci zraka, ki se tržijo kot “naravni” ali “brez posebnega vonjavsebuje te nevarne snovi, ki so deklarirane kot hormonski motilci.

Osvežilec zraka lahko zelo preprosto naredite tudi sami doma!

Dom si lahko odišavite zelo preprosto na popolnoma naraven način. Potrebovali boste:

1 pomarančo, v katero zapičite

klinčke, dodaste pa lahko še

posušene cimetove ali vanilijine stroke.

… in voilà čisto naraven in zelo svež osvežilec zraka.

osvežilec zraka

Vesel božič in vse lepo v novem letu vam želi vaša Teta Pehta.