Opekline so lahko zelo neprijetne in prva pomoč mora priti ekstremno hitro. Moj dragi se je predvčerajšnjim pri kuhi močno opekel na podlakti. Verjetno se marsikomu od časa do časa pripeti kaj podobnega in povedala vam bom, kaj najbolj pomaga proti opeklinam in kaj uporabite kot najboljša domača zdravila.

Opeklineprva pomoč:

1. Prva in najbolj pomembna stvar je, da opeklino čim prej ohladimo s tekočo mrzlo vodo, saj bo to zmanjšalo nadaljnjo poškodbo celic na in okoli opekline. Če se zgodi, da tekoče vode nimate v bližini, na opeklino polagajte v mrzlo vodo namočene brisače, vendar pa nikakor na opeklino ne dajemo ledu! Opeklino hladite cca. 15-30 minut, nato pa boste potrebovali:

zobno pasto,

ognjičevo mazilo.

hladilni gel.

2. Zobno pasto na debelo nanesite na opeklino in še nekoliko čez in nato pustite, da se posuši. Zobna pasta bo nekoliko pekla, vendar pustite, da učinkuje, saj vam garantirano prepreči nastanek mehurjev.

Morda se sliši nekoliko neverjetno, vendar pa bi imela jaz na dlani gotovo veliko brazgotino, če mi moja oma, ko sem se kot mala močno spekla na pečici, ne bi hitro in učinkovito pomagala.

Opekline in zobna pasta

3. Če je možno, pustite zobno pasto na opeklini čez noč, dodatno pa si hladite opeklino še s hladilnim gelom, ki ga zavijete v brisačo. To bo zmanjšalo bolečino in pomagalo pri hitrejši regeneraciji.

Na opeklino damo hladilni gel

4. Naslednji dan zobno pasto sperete iz opekline pod tekočo mrzlo vodo. Nikar preveč ne drgnite, da ne poškodujete občutljive povrhnjice, ampak pustite, da voda opravi svoje.

Opekline - prva pomoč

5. Na opeklino nato nekaj dni zapored nanesite ognjičevo mazilo, ki bo pomagalo, da se opeklina lepo zaceli brez brazgotine.

Opeklina in ognjičevo mazilo

V nadaljevanju potek zdravljenja opekline.