Opekline – kaj storiti?

opekline

Opekline so lahko zelo neprijetne. Moj dragi se je predvčerajšnjim pri kuhi močno opekel na podlakti. Verjetno se marsikomu od časa do časa pripeti kaj podobnega in povedala vam bom, kaj najbolj pomaga proti opeklinam.

Prvo in najbolj pomembno je, da opeklino čim prej ohladimo s tekočo mrzlo vodo, saj bo to zmanjšalo nadaljnjo poškodbo celic na in okoli opekline. Če se zgodi, da tekoče vode nimate v bližini, na opeklino polagajte v mrzlo vodo namočene brisače, vendar pa nikakor na opeklino ne dajemo ledu! Opeklino hladite cca. 15-30 minut, nato pa boste potrebovali:

1. zobno pasto,

2. ognjičevo mazilo.

3. hladilni gel.

Morda se sliši nekoliko neverjetno, vendar pa bi imela jaz na dlani gotovo veliko brazgotino, če mi moja oma, ko sem se kot mala močno spekla na pečici, ne bi hitro in učinkovito pomagala.

Zobno pasto nato na debelo nanesite na opeklino in še nekoliko čez in nato pustite, da se posuši. Zobna pasta bo nekoliko pekla, vendar pustite, da učinkuje, saj vam garantirano prepreči nastanek mehurjev.

opekline-opeklina1

Če je možno, pustite zobno pasto na opeklini čez noč, dodatno pa si hladite opeklino še s hladilnim gelom, ki ga zavijete v brisačo. To bo zmanjšalo bolečino in pomagalo pri hitrejši regeneraciji.

opekline-opeklina4

Naslednji dan zobno pasto sperete iz opekline pod tekočo mrzlo vodo. Nikar preveč ne drgnite, da ne poškodujete občutljive povrhnjice, ampak pustite, da voda opravi svoje.

opekline-opeklina2

Na opeklino nato nekaj dni zapored nanesite ognjičevo mazilo, ki bo pomagalo, da se opeklina lepo zaceli in brez brazgotine.

opekline-opeklina3

V nadaljevanju potek zdravljenja opekline.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.