Da bi odgovorili na vprašanje »Kaj je nezdrava hrana?«, se lahko opremo na nešteto teorij, in prepričana sem, da ima vsak svojo. Vse kar pa želim s tem prispevkom, je, da vas še enkrat opozorim, katera nezdrava hrana se nikakor ne sme pojaviti na vašem jedilniku, če želite živeti kolikor toliko zdravo življenje.

Nezdrava hrana je poglavitni razlog vaših zdravstveniih težav

Včasih sem oboževala marsikaterega od teh nezdravih živil, vendar popolnoma verjamem, da smo to, kar jemo, in verjemite mi, da ima vse, kar vnašamo v sebe, svoje posledice. Iz lastnih izkušenj vam lahko potrdim, da ko sem popolnoma omejila vnos teh 6 tipov hrane, se je moje počutje, izgled in zdravje na splošno drastično izboljšalo.

Nezdrava hrana – 6 vrst hrane, ki vam škoduje bolj, kot si mislite:

1. Sladkor in umetna sladila

Gazirane pijače

Beli sladkor je, v nasprotju s splošnim prepričanjem, mnogo bolj škodljiv, kot si verjetno predstavljate, hkrati pa skoraj ni več živila, ki mu ga ne bi dodajali in če niste pozorni, hitro prekoračite priporočeni dnevni vnos. Če slučajno uživate gazirane pijače, različne sokove ali ledene čaje, boste med sestavinami zasledili tudi glukozno-fruktozni sirup, ki vam močno povzdigne sladkor v krvi, s čimer preobremenjujete trebušno slinavko, kar dolgoročno vodi v marsikatere težave. In nikakor ne mislite, da vam umetno sladkajo samo pijače. Našli ga boste tudi v jogurtih, žitaricah, pecivu, pripravljenih juha, solatnih in drugih prelivih.

2. Ojačevalci okusov

Vegeta Mononatrijev Glutaminat ( MSG )

Med bolj popularnimi ojačevalci okusa, ki ga proizvajalci hrane dodajajo živilom, boste našli mononartijev glutaminat. Ta nevarna sestavina povzroča poleg odvisnosti celo možganske poškodbe. Zavedati se je potrebno, da katerokoli umetno substanco v naši hrani, naše telo prepoznava, predeluje in posledično shranjuje na popolnoma drugačen način od naravnih, kar ima lahko za naše zdravje tudi nepopravljive posledice.

3. Prečiščene žitarice

Strupi v kruhu

Poskusite se izogibati belemu rižu in beli moki. Žitarice že same po sebi povzročajo zakisanost telesa, ki zato postane razmnoževalno okolje za bakterije, kvas, in plesen, zato je ravnotežje bazičnosti/zakisanosti telesa nujno za naše dobro počutje. Pobeljena žita povzročajo tudi sluz, ki je naraven odziv telesa na zakisanost, zato se je posebej potrebno izogibati belemu kruhu, saj je zato, da dosežejo želeno belino, še dodatno obdelan s kemikalijami, pri tem pa mu odvzamejo skoraj vse hranilne vsebnosti. Najpogostejša žitarica za bel kruh je pšenica, ki vsebuje tudi gluten, ki nam poslabšuje prebavo, saj se nalepi na naša prebavila.

4. Margarina

Nezdrava hrana - Margarina in trans maščobe

Margarina vsebuje trans maščobe (»transfat«), ki dvigujejo holesterol v telesu. Že naravno maslo je boljša alternativa, če le ni označeno z oznako »manj maščob«. Zapomnite si, vse kar ima oznako “manj maščob“, “light” ipd. so dodatno kemično obdelali in po navadi dodali tudi različne umetne sestavine. Sicer pa naredite sami svoj preizkus. Na krožnik dajte na en konec magarino in na drug maslo. Postavite krožnik na travnik in opazujte, kaj se bo zgodilo. Če se že mravlje raje odločijo za maslo, zakaj se ne bi vi. Še najboljša alternativa je kokosovo olje, ki ne samo, da ima prepotrebne esencialne maščobe, ampak deluje tudi protivnetno in protiparazitno.

5. Kuhinjska sol

Kuhinjska sol

Sol zadržuje vodo v telesu in če jo uživamo preveč, povzroča povečano telesno težo, kar je eden bistvenih indikatorjev zdravstvenega tveganja, povzroča pa tudi hipertenzijo oz. povišan krvni pritisk. Boljša alternativa so gotovo himalajska sol, havajska črna sol ali keltska morska sol.

6. Ocvrta hrana

Nezdrava hrana - Dunaski zrezek in pečen krompirček

Dunajski zrezek in pečen krompirček. Priljubljena hrana marsikoga od vas. »Če je pa dobro«, boste rekli, vendar se zavedajte, da je pregreto olje polno maščob »transfat«, ki dvigujejo holesterol, dolgoročno pa zaradi akrilamidov povzroča tudi raka, saj le-ti dvigujejo proste radikale. Poleg tega pa ocvrta hrana izgubi večino encimov, ki so potrebni za normalno prebavo in zdravo življenje. Ker telo ne dobi teh encimov iz hrane, jih nato vzame zdravim celicam, ki se zaradi tega starajo hitreje. Imejte v mislih, da moramo jesti hrano, ki ima približno telesno temperaturo in ne več.

Nezdrava hrana je torej povsod okoli nas

… in težko se ji je izogniti v popolnosti. Če boste torej še naprej kupovali te izdelke, je seveda vaša odločitev, vendar je prav, da veste, kaj jeste.

Vaša Teta Pehta