Česen je že sam po sebi poznan kot naravni antibiotik in se večinoma pojavlja kot začimba v mnogih kuharskih receptih, vendar pa ga je moč zaslediti tudi v različnih domačih zdravilnih pripravkih, saj je prežet z mnogimi pozitivnimi hranili.

Čeprav poznan kot živilo z visoko kalorično vsebnostjo, saj ima kar 100 kalorij na 100 g, pa kar brez skrbi, ne morete zaužiti toliko česna, da bi se zaradi tega zredili. Je bogat tako s kompleksnimi ogljikovimi hidrati kot tudi s proteini, ti pa oboji pozitivno vplivajo na fizično zmogljivost in mentalno zdravje. Gotovo ste že slišali, da starejši jedo česen tudi za izboljšanje spomina.

Česen je tudi bogat z minerali in vitamini kot so npr. natrij, kalij, kalcij, magnezij, mangan, baker, železo ter vitamin C in kompleks vitaminov B (B1, B2, B3 in B6). Vsebuje tudi visoke vrednosti alicina, ki bazira na žveplu. Vsebuje antioksidante ter proti-vnetne in proti-parazitne sestavine, kar pozitivno učinkuje na vaš kardio-vaskularni sistem ter odpravlja težave s povišanim holesterolom in krvnim pritiskom, pomaga pa tudi pri infekcijah, prebavnih motnjah in težavah z dihali. V mnogih primerih je celo boljši od marsikaterih predpisanih antibiotikov. Marsikdo ne more jesti česna samega, zato je zanimiv recept, ki delujejo dobro tudi proti gripi in prehladu, gotovo česnovo mleko.

Česnovo mleko – naravni antibiotik

1. Zanj boste potrebovali:

– 0,5 l mleka (če zaradi znanih razlogov ne pijete kravjega mleka, lahko uporabite tudi riževo mleko)

– 3 stroke česna, ki bodo bolje delovali, če jih stisnete…

– … in morda celo narežete na manjše kose.

wp_20170109_004

2. Česen dodajte v posodo in zalijte z mlekom!

wp_20170109_007

3. Počakajte, da mleko zavre in nato mešate še 3 minute!

wp_20170109_009

4. Nato mleko ohladite in precedite v posodo!

wp_20170109_018

5. Za izboljšanje okusa dodajte nekaj žlic medu.

wp_20170109_020

Res ima česen nekoliko neprijeten vonj, vendar boste na to hitro pozabili, ko boste začutili njegovo delovanje. Tako pripravljeno mleko pijte v času poslabšanega zdravja 3 x dnevno po 1 dcl na prazen želodec, predvsem pa si ga pripravite preventivno v času, ko je nevarnost gripe in prehlada povečana.

Če boste ta pripravek delali pred spanjem, ga spijte še toplega, saj vam bo pomagal, da boste tudi laže zaspali.

Vaša Teta Pehta