Mleko? Še kar ga pijete?

Mleko

Že dlje časa se spravljam napisati nekaj na temo kravjega mleka, saj večina ljudi, s katerimi se pogovarjam, še vedno misli, da s pitjem le-tega koristijo svojemu zdravju in da je to eno pomembnejših prehranskih živil tudi za otroka v fazi razvoja. Ne razumite me narobe. Če je le-to nepredelano in brez “dodatkov” je lahko popolnoma zdravo in kozarec takšnega mleka od časa do časa vam seveda ne bo škodoval, če ga boste pred uživanjem prevreli, “neprijetno” smetano pa lahko brez težav tudi umaknete. Nikakor pa z uživanjem mleka ne pretiravajte, saj je po sestavi namenjen teličkom in vam prekomerno pitje le-tega lahko povzroči tudi marsikatero preglavico.

Kako se je mleko pilo včasih?

Pri hiši je bila ponavadi ena krava, ki je proizvedla omejeno količino mleka, tako da do prekomernega uživanja mleka niti ni moglo priti. Kaj pa se dogaja sedaj? Prodajajo nam obarvano belo vodo, ki ji pravijo trajno homogenizirano mleko, hkrati pa nam govorijo, da ni nič narobe, če ga pijete ob vsakem obroku. Takšno percepcijo o mleku želi vzdrževati le več milijardna industrija skozi svoj marketing, ki pa se razprostira daleč širše od televizijskih ekranov in ostalih medijev. S prekomernim uživanjem takšnega “kvazi” mleka nas posiljujejo že v šolskih klopeh, da zdravniške stroke, ki nima trohice znanja o nutricionistiki, niti ne omenjam.

In zakaj naj bi bilo pitje kravjega mleka sprejemljivo, od neke druge živalske vrste pa ne?

Why Are These People Disgusted by Milk from Another Animal?

"Wait, cow's milk isn't for humans?"

Geplaatst door PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) op Dinsdag 29 november 2016

Sestava kravjega mleka je popolnoma drugačne od človeškega

Začnimo pri sestavi. Dejstvo je, da se mleko različnih živalskih vrst po kemični sestavi med seboj močno razlikuje, saj so potrebe mladičkov različnih živalskih vrst popolnoma različne. v kravjem mleku je npr. skoraj 3x več beljakovin v povprečju kot ga vsebuje človeško mleko, saj bo teliček v prvi polovici leta kar popeteril svojo težo, medtem ko otroci bolj kot beljakovine potrebujejo predvsem kvalitetne maščobe, ki so nujnega pomena za normalen razvoj otrokovih možganov. Prevelika vsebnost beljakovin je velikokrat vzrok za težave pri prebavi, razgradnja laktoze pa povzroča tudi D-galaktozo, ki pospešuje vnetja in staranje celic.

Kravje mleko celo povečuje možnost nastanka osteoporoze

Ko torej govorimo o kravjem mleku, v bistvu govorimo o industrijsko predelanem kravjem mleku. Tega vam še vedno prodajajo kot hranilo z veliko vsebnostjo kalcija, ki vam pomaga graditi vaše kosti. Vendar prenekatera raziskava dokazuje, da je prekomerno uživanje kravjega mleka celo škodljivo za zdravje kosti, povečuje pa tudi umrljivost. Najrazličnejše raziskave so pokazale, da mleko in mlečni izdelki povzročajo tudi najrazličnejše alergije, kožna stanja (npr. akne), glavobole, artritis, astmo, težave pri prebavi laktoze pa so povezane tudi z bolečinami v trebuhu, drisko in napihnjenostjo. Pri uživalcih kravjega mleka so opazili tudi povečano verjetnost nastanka raka na prostati, jajčnikih in prebavilih, kravje mleko, še posebej obdelano (pasterizacija, homogenizacija, dodajanje slabega kalcija, sladkorja, okusov, barvil in ostalih kemikalij) pa povezujejo tudi z diabetesom in kardiovaskularnimi težavami. Slednje ni prav nič presenetljivo, saj bolj kot je stvar za človeško telo neprepoznavna ter zato težje prebavljiva, bolj je zdravju škodljiva.

Ne verjemite ponudnikom kravjega mleka samo na besedo

Vsekakor tudi sami raziščite, kako “predelano” mleko škoduje vašemu telesu, seveda pa boste našli ravno toliko raziskav za kot proti, saj je del marketinškega proračuna te industrije namenjen tudi “znanosti”. V vsakem primeru je mlečna industrija prišla na slab glas predvsem zaradi slabega ravnanja z živalmi, vse pogosteje pa jih prehranjujejo le z zrnato hrano, katere izvor je zelo težko nadzorovati, da dodajanja hormonov, steroidov in antibiotikov, ki so dolgoročno za vas vsekakor škodljivi, niti ne omenjamo.

Moje izkušnje s kravjim mlekom

Nekih hudih težav s kravjim mlekom v naši družini nismo imeli, saj ga že intuitivno nismo veliko uporabljali, kvečjemu v kakšni kavici ali kot del nekega recepta. Bolj pa smo postali pozorni na kravje mleko, ko je otrok začel hoditi v vrtec. Ob prehladih smo začeli opažati, da ima zelo povečano količino sluzi, ki je v preteklosti nikoli ni bilo, seveda pa je bila to lahko tudi posledica stika z drugimi otroci.

Vseeno smo v vrtcu preverili, kako pogosto otroci pijejo mleko, saj le-to dodatno zasluzuje telo. Ugotovili smo, da je bilo na meniju čisto vsak dan vsaj 1-krat, če ne tudi večkrat. Zato smo se odločili, da ga začnemo izpuščati ob zajtrkih in težave s sluzjo so se popolnoma umirile. Od takrat dalje otrok ni imel nikoli več težav z dihanjem in ko smo popolnoma ukinili uporabo tekočega kravjega mleka tudi v našem gospodinjstvu, noben od nas nima več velikih težav z dihali ob prehladih. Če otroku od časa do časa le zadiši mleko, mu dodamo žajbelj in kardamom, ki zmanjšujeta takšno zasluzevanje.

Rešitve?

Rešitev je mnogo, če bi le obstajala volja in razum:

  1. Obstaja množica vegetarijanskih živil, ki imajo visoko vsebnost kalcija, saj kalcij v mleku ne proizvajajo krave same, ampak ga pridobijo preko rastlin, ki jih uživajo.
  2. Začnite uporabljati raje kozje mleko in kozje izdelke, ki so z vidika prebave mnogo manj problematični.
  3. Uporabljati lahko začnete tudi katerega od veganskih vrst mleka, saj dajejo (skoraj) zelo podoben videz in okus, vendar pa bodite še vedno pozorni na sestavo, če takšno mleko kupujete v trgovini.
  4. Kalcij se lahko pridobi tudi iz jajčnih lupin, če le imate dostop do ekoloških bio jajc.
  5. Raziskave so pokazale, da so fragmentirane oblike kravjega mleka (sir, jogurt …) kar nekajkrat manj problematične kot tekoče mleko.
  6. Če ne gre drugače, se izogibajte vsaj homogeniziranemu kravjemu mleku oz. poskušajte piti čim manj predelano mleko.
  7. Če otroku že pripravljate pravo kravje mleko, potem mu dodajte še žajbelj ali kardamom, saj boste tako zmanjšali nastajanje sluzi v telesu.
  8. Veliko boste storili zase že, če boste samo omejili porabo mleka, če se mu že v popolnosti ne morete izogniti.

Vaša Teta Pehta

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.