Kruh z drožmi – kaj potrebujemo?

Pripraviti kruh z drožmi zna biti velikokrat zelo zapletena in dolgotrajna naloga. Zato smo preizkusili, ali je možno narediti takšen kruh na bolj eleganten način kar s pomočjo aparata za peko kruha, ki vam bo vsaj prvi korak priprave testa močno olajšal. Za uspeh so seveda zelo pomembni dobri droži in posebna košarica za vzhajanje, ki bo poskrbela, da bo testo karseda lepo vzhajano in z lepim vzorcem iz koncentričnih krogov. Sama sedaj za peko kruha vedno uporabljam litoželezno posodo znamke Staub, saj sem navdušena, kako lepo zapeče kruh in naredi skorjico hrustljavo sredico pa mehko in okusno. Nujno pa morate uporabljati postano filtrirano vodo, da iz nje izhlapi klor, saj klor uničuje bakterije v drožeh.

Vsakomur, ki sem omenila ta pristop, mi ni verjel, da mi bo uspelo, saj je priprava takšnega testa z drožmi nekoliko bolj zahtevna, še posebej, ker je potrebno testo pustiti vzhajati dlje časa in pa tudi večkrat ponovno pregnesti. Vendar mi je na koncu s preizkušanjem različnih receptov in načinov vzhajanja le uspelo. Potrebovali boste: 250 ml postane vode, polnozrnate pšenične moke, 200 g črne moke, 100g droži, nekaj čajnih žličk soli ter posodo in košarico za vzhajanje.

Kruh z droži - sestavine

Kruh z drožmi – preprost recept

Zadevo si boste močno olajšali, če imate pri roki kuhinjsko tehtnico. Preden jo prižete, nanjo postavite posodo iz aparata za peko kruha, da začnete postopek pri 0 g.

1. V posodo sedaj dodajajte:

  • 250 g mlačne vode, kateri dodate
  • 200 g polnozrnate pšenične moke (moke ne pozabite presejati),
  • 200 g črne moke,
  • v moko nato dodamo 100g droži in
  • nekaj čajnih žličk soli.

Kruh z droži - aparat za peko kruha

Nekateri recepti sicer predlagajo, da najprej zmešate droži z manjšo količino vode in želene moke ter pustite stati, ampak nam je bilo bistveno, da smo testo naredi karseda hitro.

2. Na aparatu za peko kruha izberite program za pripravo testa (številka 8) in pustite, da opravi svoje. Droži sicer ne marajo preveč mešanja, tako da morda program sami po občutku skrajšajte.

Aparat za peko kruha

3. Tako pripravljeno testo sedaj spustite v posodo za vzhajanje, ki ste jo pred tem nekoliko namazali z moko. Sama na koncu zelo rada dodam malo koruzne moke, s čimer dosežemo bolj hrustljavo skorjico.

Kruh z droži - vzhajanje

4. Pustite, da testo nekajkrat vzhaja in ga vsakič pregnetite. Večkrat kot bo vzhajalo, bolj bo mehko. Zna pa to kar trajati, tako da naredite to tolikokrat, kolikor vam čas dopušča. Kruh z droži nam uspeva najbolje, ko testo pustimo v kleti v hladu čez noč.

Kruh z droži - gnetenje

5. Zjutraj smo testo še enkrat pregnetli in ga dali v košarico za vzhajanje, kateri pa smo konkretno nanesli sloj moke, da se testo ne bi sprijelo z njo.

Kruh z droži - košarica za vzhajanje

6. Košarico za vzhajanje sedaj prekrijemo s krpo in pustimo, da začne testo ponovno vzhajati. Ker je sedaj testo na sobni temperaturi, bo le-to vzhajalo hitreje, vseeno pa zna trajati tudi nekaj ur.

Testo z droži - vzhajano

7. Ko boste opazili, da se je v testu ponovno začelo dogajanje, postavite litoželezno posodo v pečico na 270 stopinj Celzija in počakajte, da se segreje. Preden boste v posodo stresli vzhajano testo z drožmi, postavite na njeno dno peki papir, da preprečite sprijemanje. V kolikor peki papirja nimate, posujte ščepec moke po posodi.

Kruh z droži - peki papir

8. Košarico za vzhajanje sedaj obrnite nad segreto posodo (pazite, da se ne opečete), da bo testo padlo vanjo. Če se je testo vseeno nekoliko sprijelo s košarico, naredite z njo nekaj krožnih gibov ali pa nekajkrat udarite po dnu košarice. Lahko pa tudi na testo položite papir za peko, ko je le-to še v košarici, nato pa jo obrnete, da testo skupaj s papirjem za peko pade v vašo drugo roko. Zdaj držite peki papir z obema rokama ob straneh in počasi spustite testo v ponev, da se ne opečete.

Kruh z droži - litoželezna posoda

9. Preden pa zaprete posodo in jo daste nazaj v pečico (popravite temperaturo na 240 stopinj Celzija), pa testo samo še prerežete, da se bo lepo razprlo.

Kruh z droži - prerežite

10. Po 20 minutah s posode umaknete pokrov, da se bo na kruhu naredila lepo zapečena skorjica.

Kruh z droži - pečica

11. Odvisno kako zapečeno skorjico želite, pustite kruh z droži v pečici še nekje 15 – 20 minut, nato pa pečen hlebček za dobrih 10 minut postavimo na rešetke, da se ohladi in da ohranimo hrustljavost.

Kruh z droži na rešetkah

12. Res je, da sem se s peko z droži šele srečala, ampak mi smo nad kruhom navdušeni, hkrati pa sem vam dokazala, da lahko čisto vsak od vas z nekaj truda, pripravi tako zdrav in okusen kruh z drožmi.

Kruh z droži

Pa dober tek.

Vaša Teta Pehta