Kako speči kruh v litoželezni posodi (Dutch oven)?

Naša družina iz že znanih razlogov že leta sama peče kruh in da se ne naveličamo ene in iste vrste kruha, zelo radi preizkusimo tudi različne načine peke kruha. Danes vam bom predstavila zelo preprost recept za kruh v litoželezni posodi. Malo ljudi se zaveda, ampak za dober t.i. kruh iz nizozemske peči (“Dutch oven bread“) je najbolj pomembna sestavina dobra posoda. Sama sem navdušena nad znamko Staub, ampak predvsem morate paziti, da je posoda res litoželezna in ima debelo dno, saj se zato kruh peče enakomerno iz vseh strani. Posoda ima jasno tudi pokrov, ki zadrži vlago hlebca, tako da pride sredica zelo mehka, skorja pa lepo hrustljava.

Sam recept si seveda lahko popolnoma prilagodite svojemu okusu, predvsem pa se na ta način lepo peče kruh z drožmi. Tokrat vam bom predstavila res osnovni recept, ki ga je možno izvesti skoraj vedno, saj zahteva zelo malo sestavin, hkrati pa ni nujno, da imate tudi krušno peč, tako da boste lahko kruh spekli tudi v navadni pečici.

Recept kruh v litoželezni posodi

1. Potrebovali boste:

  • 350 ml mlačne vode, kateri dodate
  • eno leseno žličko medu,
  • 400 g polnozrnate pšenične moke (ne pozabite jo presejati),
  • 100 g koruzne moke (po želji seveda lahko tudi katere druge),
  • v moko dodamo eno vrečko suhega kvasa in
  • nekaj čajnih žličk soli,
  • po želji dodajte še različna semena.

Kruh prteprost recept litoželezna posoda

2. Vse sestavine v enakem vrstnem redu dodajte v posodo, katere najprej zmešamo, nato pa zgnetemo v mali hlebček in po potrebi dodajamo koruzno moko, da se testo ne prijemlje več, skorjica pa bo na ta način še bolj hrustljava.

Litoželezna posoda

3. Litoželezno posodo prej nekoliko pogrejete, preden vanjo spustite hlebček, ki ga lahko vzhajate tudi v košarici za vzhajanje.

Vzhajanje testa v litošelezni posodi

4. Ni nujno, ampak da preprečite, da se vam testo sprime s posodo, na dno potresite nekaj koruzne moke, posodo pa prekrijete s kuhinjsko krpo in pustite testo vzhajati cca. 30 minut (seveda več, v kolikor uporabljate bolj črno moko).

Vzhajano testo litoželezna posoda

5. Ko bo testo lepo vzhajano, ga samo še prerežite počez z nožem.

Peka kruha litoželezna posoda

6. Pečico segrejte na 240 stopinj Celzija in nato pustite peči kruh nekje do 45 minut. Če želite imeti več skorjice, pa posodo zadnjih 10 minut odprite.

Hlebček postavimo na rešetke

7. Hlebček nato za dobrih 10 minut postavimo na rešetke, da se ohladi in da ohranimo hrustljavost.

Kruh iz litoželezne posode

Kruh v  litoželezni posodi je tako pripravljen. Sedaj pa samo še malo masla in po potrebi soli. Naslednjič pa recept, kako narediti kruh v litoželezni posodi z drožmi.

Pa dober tek vam želim.

Vaša Teta Pehta