Kravje mleko ob vsakem obroku!” pravi industrija, ki vam ga potem tudi “drago” prodaja.

Že dlje časa se spravljam napisati nekaj na temo “kravje mleko”, saj večina ljudi, s katerimi se pogovarjam, še vedno misli, da je zdravju koristno in da je mleko eno pomembnejših prehranskih živil tudi za otroka v fazi razvoja. Ne razumite me narobe. Če je le-to nepredelano in brez “dodatkov” je lahko popolnoma zdravo in vam kozarec takšnega mleka od časa do časa ne bo škodoval. Pred zaužitjem ga boste morali le prevreti, če pa vas moti “neprijetna” smetana, pa jo lahko seveda brez težav tudi umaknete. Nikakor pa z uživanjem kravjega mleka ni priporočljivo pretiravati, saj je po sestavi namenjeno teličkom in vam lahko prekomerno pitje le-tega povzroči marsikatero preglavico.

Sestava kravjega mleka je popolnoma drugačna od človeškega

Začnimo pri sestavi. Dejstvo je, da se mleko različnih živalskih vrst po kemični sestavi med seboj močno razlikuje, saj so potrebe mladičkov različnih živalskih vrst popolnoma različne. V kravjem mleku je npr. v povprečju skoraj 3x več beljakovin, kot ga vsebuje človeško mleko. To ni čisto nič nenavadno, saj bo teliček v prvi polovici leta kar popeteril svojo težo, medtem ko otroci bolj kot beljakovine potrebujejo predvsem kvalitetne maščobe, ki so nujnega pomena za normalen razvoj otrokovih možganov. Prevelika vsebnost beljakovin je velikokrat vzrok za težave pri prebavi, razgradnja laktoze pa povzroča tudi D-galaktozo, ki pospešuje vnetja in staranje celic.

Kako se je mleko pilo včasih?

Pri hiši je bila ponavadi ena krava, ki je proizvedla omejeno količino mleka, tako da do prekomernega uživanja mleka niti ni moglo priti. Kaj pa se dogaja sedaj? Prodajajo nam obarvano belo vodo, ki ji pravijo trajno homogenizirano mleko, hkrati pa nam govorijo, da ni nič narobe, če ga pijete ob vsakem obroku. Takšno percepcijo o mleku želi vzdrževati le več milijardna industrija skozi svoj marketing, ki pa se razprostira daleč širše od televizijskih ekranov in ostalih medijev. S prekomernim uživanjem takšnega “kvazi” mleka nas posiljujejo že v šolskih klopeh, da zdravniške stroke, ki generalno nima trohice znanja o nutricionistiki, niti ne omenjam.

Kravje mleko je sprejemljivo, mleko neke druge živalske vrste pa ne?

Why Are These People Disgusted by Milk from Another Animal?

"Wait, cow's milk isn't for humans?"

Posted by PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) on Tuesday, November 29, 2016

Kravje mleko celo povečuje možnost nastanka osteoporoze

V kolikor se vam to sliši kot oksimoron, imate prav. Ko omenimo npr. Alpsko mleko, v bistvu govorimo o industrijsko predelanem kravjem mleku. Alpsko mleko ni tako nič drugačno, kot katerokoli drugo trajno homogenizirano mleko, ki ga kupujete v Hoferjih in Lidlih. Težava nastopi, ko vam takšno mleko še vedno prodajajo kot hrano z veliko vsebnostjo kalcija in hranil, ki vam pomaga graditi vaše kosti in je zato zdravo. Vendar prenekatera raziskava dokazuje, da je prekomerno uživanje takšnega mleka celo škodljivo za zdravje kosti, povečuje pa tudi umrljivost.

Najrazličnejše raziskave so še pokazale, da mleko in mlečni izdelki povzročajo tudi najrazličnejše alergije, kožna stanja (npr. akne), glavobole, artritis, astmo, težave pri prebavi laktoze pa so povezane tudi z bolečinami v trebuhu, drisko in napihnjenostjo. Pri uživalcih takšnega mleka so opazili tudi povečano verjetnost nastanka raka na prostati, jajčnikih in prebavilih, kravje mleko, še posebej obdelano (pasterizacija, homogenizacija, dodajanje slabega kalcija, sladkorja, okusov, barvil in ostalih kemikalij) pa povezujejo tudi z diabetesom in kardiovaskularnimi težavami. Slednje ni prav nič presenetljivo, saj bolj kot je stvar predelana, bolj je za človeško telo neprepoznavna ter zato težje prebavljiva in tako zdravju škodljiva.

Ne verjemite nam niti ponudnikom kravjega mleka!

Vsekakor tudi sami raziščite, kako “predelano” mleko škoduje vašemu telesu. Ne bodite pa presenečeni, če boste našli ravno toliko raziskav za kot proti, saj je del marketinškega proračuna te industrije namenjen tudi “znanosti”. V vsakem primeru je mlečna industrija prišla na zelo slab glas predvsem zaradi slabega ravnanja z živalmi, zaradi dobičkov pa jih vse pogosteje prehranjujejo samo z zrnato hrano, katere izvor je zelo težko nadzorovati (GMO). Seveda, da pa potem tako oskrbovane živali “opravijo svoje delo” s karseda malo problemi in boleznimi, ni redka tudi uporaba hormonov, steroidov in antibiotikov, ki so dolgoročno za vas vsekakor škodljivi.

Naše izkušnje s kravjim mlekom

Nekih hudih težav z mlekom v naši družini nikoli nismo imeli, saj ga že intuitivno nismo veliko uporabljali. Ko pa je otrok začel hoditi v vrtec, smo ob prehladih začeli opažati, da ima močno povečano količino sluzi, ki je v preteklosti nikoli ni bilo. Seveda smo najprej pomislili, da je to le posledica stika z drugimi otroci, smo pa v vrtcu vseeno preverili, kako pogosto otroci pijejo mleko, saj vemo, da le-to dodatno zasluzuje telo. Ugotovili smo, da je bilo na meniju čisto vsak dan vsaj 1-krat, če ne tudi večkrat. Zato smo se odločili, da začnemo mleko ob zajtrkih izpuščati in težave s sluzjo so se popolnoma umirile. Od takrat dalje otrok ni imel nikoli več težav z dihanjem, če pa otroku od časa do časa le zadiši mleko, mu ga pripravimo tako, da mu dodamo žajbelj in kardamom, ki zmanjšujeta takšno zasluzevanje.

Rešitve?

Rešitev je mnogo, če bi le obstajala volja in razum:

  1. Obstaja množica vegetarijanskih živil, ki imajo visoko vsebnost kalcija, saj kalcij v mleku ne proizvajajo krave same, ampak ga pridobijo preko rastlin, ki jih uživajo.
  2. Začnite uporabljati raje kozje mleko in kozje izdelke, ki so z vidika prebave mnogo manj problematični.
  3. Uporabljati lahko začnete tudi katerega od veganskih vrst mleka, saj dajejo (skoraj) zelo podoben videz in okus, vendar pa bodite še vedno pozorni na sestavo, če takšno mleko kupujete v trgovini.
  4. Kalcij se lahko pridobi tudi iz jajčnih lupin, če le imate dostop do ekoloških bio jajc.
  5. Raziskave so pokazale, da so fragmentirane oblike kravjega mleka (sir, jogurt …) kar nekajkrat manj problematične kot tekoče mleko.
  6. Če ne gre drugače, se izogibajte vsaj homogeniziranemu kravjemu mleku oz. poskušajte piti čim manj predelano mleko.
  7. Če otroku že pripravljate pravo kravje mleko, potem mu dodajte še žajbelj ali kardamom, saj boste tako zmanjšali nastajanje sluzi v telesu.
  8. Veliko boste storili zase že, če boste samo omejili porabo mleka, če se mu že v popolnosti ne morete izogniti.

Vaša Teta Pehta