Kokosovo olje je od lanskega leta, potem ko sem po naključju naletela na članek o njegovih izjemnih koristnih učinkih, moje najljubše živilo. Vsako jutro na tešče pojem eno žličko, ki mi da dovolj energije, da niti več ne potrebujem jutranje kavice, odlično pa je tudi za jutranje žvrkljanje oziroma t.i. “oil pulling”.

Sestavljajo ga pozitivne maščobe

Maščobe so bile dolgo na slabem glasu, da redijo in da se jim moramo čim bolj izogibati. Do določene mere je to res, vendar je ključnega pomena, da ločimo dobre maščobe, ki koristijo delovanju našega telesa, od slabih. Kokosovo olje sestavljajo srednje-verižne maščobne kisline in imajo na telo pozitivnejši učinek kot dolgo-verižne maščobne kisline, ki jih najdemo v večini maščob živalskega ali rastlinskega izvora.

Kemična sestava kokosovega olja

Kemijska sestava kokosovega olja je zelo podobna materinemu mleku. Ujemata se predvsem v visoki vsebnosti lavrinske kisline in kaprinskih kislin, ki krepijo imunski sistem ter varujejo pred bakterijskimi in virusnimi okužbami.

Kakšno kokosovo olje kupiti?

Pri nakupu kokosovega olja moramo biti pozorni, da izberemo ekstra deviško kokosovo olje, ki je pridobljeno s stiskanjem ali centrifugo, kar ga ohranja živega in polnega hranilnih snovi.

Bogat vir vitaminov in mineralov

Kokos že sam po sebi je bogat vir mineralov in vitaminov. V 100 g kokosa je 1,7 g beljakovin, 16,8 g maščob, 178 mg kalija, 57 mg fosforja in 16 mg magnezija ter 0,5 mg vitamina K in 0,2 mg vitamina E.

Kokosovo olje – pozitivni učinki:

1. Izboljšuje prebavo in absorpcijo drugih hranljivih snovi, vključno z vitamini, minerali in aminokislinami in posledično prispeva k boljšemu počutju in izgubi telesne teže.

2. Žlička kokosovega na dan izboljša izboljša delovanje možganov.

3. Redno uživanje kokosovega olja zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo boleznijo.

4. Kokosovo olje je učinkovito sredstvo pri boju s kandido.

5. Deluje antiparazitno in antimikrobno.

6. Pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi in diabetisu.

7. Zmanjšuje slab (LDL) holesterol v krvi in tveganje za kardiovaskularna obolenja.

8. Izboljšuje zdravje kosti in pomaga pri kronični utrujenosti.

9.  Pri mehanskih poškodbah pospešuje proces zdravljenja na poškodovanem tkivu.

10. Kokosovo olje zmanjšuje tudi obremenitev jeter ter preprečuje kopičenje maščob, pomaga pri raztapljanju ledvičnih kamnov.