Kdaj avokado posaditi v zemljo? Zadnje 3 mesece ste avokado držali v vodi in iz koščice se je lepo razrasla tako korenina, kot tudi steblo, če ste le sledili tem preprostim navodilom. Seveda ni možno čisto natančno določiti tisti pravi trenutek, ampak ko je korenina že lepo razraščena v širino z mnogimi izrastki, steblo in listi pa postajajo lepo masleni ter merijo preko 10 cm, je nekje pravi čas, ko je potrebno svoj avokado posaditi v zemljo.

1. Potrebovali boste: cca. 3 mesece star avokado, kvalitetno zemljo in cvetlični lonček (nekje 25 cm širine).

avokado posaditi

2. Preden postavite cvetlični lonček (raje imajo sicer glinene) v okrasni lonček, spodaj namestite nekaj, kar bo naredilo prostor med enim in drugim lončkom (jaz sem dala kar zamaške iz plute), saj  avokado potrebuje dobro drenažo, ker ne marajo preveč mokre zemlje.

Avokado cvetlični lonček

3. Na dno cvetličnega lončka sedaj nasujete cca. 10 cm zemlje (dobro je, da je nekoliko bolj kisla – pH: 6 – 6,5), iz koščice poberite zobotrebce ter avokado sedaj previdno položite na zemljo.

Avokado presaditev

4. Okoli korenine in nato koščice nasujte dodatno zemljo, ampak ne pritiskajte preveč, da slučajno ne poškodujete korenine.

Avokado zemlja

5. Na koncu dodajte še toliko zemlje, da je koščica avokada popolnoma prekrita.

Kdaj presaditi avokado

6. Avokado sedaj postavite nekje, kjer bo imel dovolj indirektne sončne svetlobe, saj ne marajo preveč direktne sončne svetlobe. Jaz ga imam zato na okenski polici, kjer imamo sonce samo zjutraj, ko še ni tako močno.

Avokado na okenski polici

Sedaj pa morate dajati avokadu samo nekaj ljubezni in paziti, da ga ne zalivate preveč. Raje imajo malo vode in bolj pogosto. Vsaj na začetku ga zalivajte 3-4x na teden, nato pa ko bo rastlina stara že kakšno leto, pa lahko zalivanje zmanjšate na 1-2x na teden. Predvsem pazite, da zemlja ne bo preveč mokra.

Bodite pa potrpežljivi, saj bo trajalo kar nekaj let, da bo iz rastline zraslo sadje. Če ste kupili in zasadili že odraslo drevo avokada, boste svoje prvo sadje videli že 3 do 4 leta po sajenju. Če pa gojite avokado vse od semena, lahko traja tudi več kot 5 let, preden bo obrodilo sadje. Drevo bo tudi cvetelo, ampak pričakujte, da bo veliko cvetov odpadlo, ne da bi iz njih nastal plod. To je popolnoma naravno. Za konec, po potrebi zemljo tudi pognojite, in običajno navadno domače gnojilo za sobne rastline deluje popolnoma v redu.