Kalcij iz jajčne lupine 6

Kalcij iz jajčne lupine

Kalcij iz jajčne lupine je lahko odličen vir kalcija, ki ga ljudje po 50. letu vse bolj potrebujejo!

Veliko od vas nas sprašuje, kateri so najbolj učinkoviti viri za vnos zadostne količine kalcija v telo. Kalcij je za človeško telo eden izmed najpomembnejših mineralov, saj gradi ter ohranja zdrave zobe in kosti. Ustrezne ravni kalcija skozi celotno življenjsko obdobje lahko pomagajo preprečiti težave s kostmi, kot je npr. osteoporoza. Vemo, da človeško telo za svoje normalno delovanje potrebuje cca. 1.000 mg kalcija dnevno, zaloge kalcija pa se potem shranjujejo v naših kosteh. Z leti se absorpcija kalcija zmanjšuje, njegova poraba pa povečuje, zato imajo lahko starejši po 50. letu vse večje težave s kostmi.

Če torej s svojo normalno prehrano ne morete zagotoviti zadostne količine kalcija za svoje telo, si lahko pomagate z naravnim prehrambenim dodatkom, kot je kalcij iz jajčne lupine. Jajčne lupine v večji meri sestavlja kalcijev karbonat (59 %), ki je organskega izvora in kot tak tudi lažje prebavljiv za človeka. Seveda je pri vsem skupaj pomembno, da uporabimo jajčne lupine domačih ali vsaj ekološko certificiranih jajc.

Za pripravo kalcijevega prahu boste potrebovali:

nekaj domačih jajc,

drobilnik in

sito.

1. Organska jajca dobro operemo, vendar pustimo jajčno membrano, ki vsebuje veliko količino pozitivnih hranil.

2. Da se izognemo bakteriološkim tveganjem, jajčne lupine prevremo v vreli vodi in jih pustimo, da se posušijo.

3. Posušene jajčne lupine vstavimo v drobilnik in jih zdrobimo, nato pa presejemo skozi sito, da ostane samo najbolj fin prah.

4. Prah jajčnih lupin shranimo v steklene kozarce in jih hranimo na suhem mestu.

 

Da bo vaše telo lažje sprejelo tako pripravljen kalcij, ga lahko dodaste tudi v jogurt ali kislo mleko. Čajna žlička prahu iz jajčnih lupin na dan vam bo tako zagotavljala 400 mg kalcija, kar pomeni skoraj polovico dnevno potrebne količine kalcija za odraslega človeka. Da pa ga bo vaše telo lahko tudi ustrezno predelalo in uporabilo, pa moramo telesu zagotoviti tudi ustrezne količine magnezija, nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na vitamina D in B.


Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 misli o “Kalcij iz jajčne lupine

  • TetaPehta Avtor prispevka

   Za nekatere je tudi noževa konica dovolj, ampak vsebnosti hranil pri živilih je težko določiti natančno in je zato jasno težko določiti tudi dejansko količino.

   Kot drugo pa ljudje, ki so športno aktivni in starejši, potrebujejo tudi večje vnose Ca, da zadostijo potrebe po njem.

   Čajna žlička je tako nekako okvirna količina, saj je lahko tudi čajna žlička zvrhana ali pa ne in naj vsak pri sebi potestira, koliko mu zadostuje.

 • Jana

  Kudos za tale zelo informativen blog. Vendarle pa vas moram na tem mestu malo popraviti. Metabolizem kalcija in magnezija je uravnovešen ples, ki ga zlahka porušimo z dobronamernimi presežki enega ali drugega. Minerala se namreč vežeta na iste receptorje in si konkurirata. Večinoma je to neorganski kalcij, ki ga je precej preveč že v naši trdi vodi.
  Svojim bralcem povejte, da je najboljši način vnosa kalcija v telo v obliki svežih zelenih sokov (1 mesto!) ali smutijev. Vsebujejo namreč idealno razmerje teh dveh mineralov, ki so povrh vsega vezani na organske molekule (aka organski minerali), kar jim mogoča lažji transport po telesu ter zagotavlja, da res pristanejo, kjer so potrebni.
  Vse lepo še naprej!
  Jana iz EKO365

 • Ida Peklar

  Ali se kalcij s kuhanjem jajčnih lupin ne uničuje?
  Kakšna je razlika v jajčnih lupinah (po barvi: bela, svetlo rjava, temno (rdečkasto) rjava, zelena)?

  • TetaPehta Avtor prispevka

   Barva jajčnih lupin je rezultat pigmentov, ki se deponirajo med nastajanjem jajčeca znotraj jajčne celice. Vrsta pigmenta je odvisna od pasme in je genetsko določena. Vsa jajca so prvotno bela, barva lupine pa je posledica pigmentov, ki se imenujejo porfirini, medtem ko so jajca v procesu tvorbe. Jajčno lupino se prekuha predvsem, da uničimo mogoče bakterije, vendar to ne bi smelo vplivati na sam kalcij v lupini.