Kalcij iz jajčne lupine je lahko odličen vir kalcija, ki ga ljudje po 50. letu vse bolj potrebujejo!

Veliko od vas nas sprašuje, kateri so najbolj učinkoviti viri za vnos zadostne količine kalcija v telo. Kalcij je za človeško telo eden izmed najpomembnejših mineralov, saj gradi ter ohranja zdrave zobe in kosti. Ustrezne ravni kalcija skozi celotno življenjsko obdobje lahko pomagajo preprečiti težave s kostmi, kot je npr. osteoporoza. Vemo, da človeško telo za svoje normalno delovanje potrebuje cca. 1.000 mg kalcija dnevno, zaloge kalcija pa se potem shranjujejo v naših kosteh. Z leti se absorpcija kalcija zmanjšuje, njegova poraba pa povečuje, zato imajo lahko starejši po 50. letu vse večje težave s kostmi.

Če torej s svojo normalno prehrano ne morete zagotoviti zadostne količine kalcija za svoje telo, si lahko pomagate z naravnim prehrambenim dodatkom, kot je kalcij iz jajčne lupine. Jajčne lupine v večji meri sestavlja kalcijev karbonat (59 %), ki je organskega izvora in kot tak tudi lažje prebavljiv za človeka. Seveda je pri vsem skupaj pomembno, da uporabimo jajčne lupine domačih ali vsaj ekološko certificiranih jajc.

Za pripravo kalcijevega prahu boste potrebovali:

nekaj domačih jajc,

drobilnik in

sito.

1. Organska jajca dobro operemo, vendar pustimo jajčno membrano, ki vsebuje veliko količino pozitivnih hranil.

2. Da se izognemo bakteriološkim tveganjem, jajčne lupine prevremo v vreli vodi in jih pustimo, da se posušijo.

3. Posušene jajčne lupine vstavimo v drobilnik in jih zdrobimo, nato pa presejemo skozi sito, da ostane samo najbolj fin prah.

4. Prah jajčnih lupin shranimo v steklene kozarce in jih hranimo na suhem mestu.

 

Da bo vaše telo lažje sprejelo tako pripravljen kalcij, ga lahko dodaste tudi v jogurt ali kislo mleko. Čajna žlička prahu iz jajčnih lupin na dan vam bo tako zagotavljala 400 mg kalcija, kar pomeni skoraj polovico dnevno potrebne količine kalcija za odraslega človeka. Da pa ga bo vaše telo lahko tudi ustrezno predelalo in uporabilo, pa moramo telesu zagotoviti tudi ustrezne količine magnezija, nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na vitamina D in B.