Verjetno se sprašujete, kako vzgojiti avokado kar sam doma?

Vzgojiti avokado doma niti ni tako težavno, če se le upošteva preprosta navodila. Tega sem se velikokrat lotila, ampak mi do sedaj še nikoli ni uspelo. Največkrat je bila težava v temu, da koščico nisem predhodno olupila. Lupina v večini primerov namreč omejuje, da bi koščica pravočasno vzklila in le-ta nato zgnije ali pa jo napade plesen. To smo preizkusili tudi sami, ko smo preverili, ali je potrebno avokadovo koščico olupiti ali ne, da pa zmanjšate možnost nastanka plesni, pa vodo v kozarcih vsaj 1x tedensko zamenjajte.

1. Avokadovo koščico je potrebno najprej olupiti, vanjo zapičiti 3 zobotrebce nekje po tretjinah in jo do polovice položiti v vodo.

Avokado koščica

2. V približno dveh tednih koščica vzklije in se že lahko opazi koreninico.

Avokado vzklije

3. Po nadaljnjih 2 tednih korenina zraste za nekje 10 cm, začne pa se že tudi razraščati.

Avokado korenina

4. Ko korenina doseže 15 cm, jo je potrebno nekje na polovici odrezati, da se začne razraščati v širino in ne v globino.

Avokado obrezati

5. Po tem se začne hitro dogajati tudi v zgornji polovici in v naslednjem mesecu dni rastlina zraste že za več kot 10 cm.

Avokado rastlina

6. V slabih 3 mesecih imate tako že zelo lepo rastlino avokada.

Avokado po 3 mesecih

7. Za boljšo predstavo smo naslednje koščice vzklili s 14-dnevnimi zamiki.

Avokado 2 tedenski zamik

Tako, tokrat smo razložili, kako vzgojiti avokado, kdaj avokado posaditi v zemljo, pa si lahko preberete v naslednjem prispevku.