Po podatkih Evrostata, se Slovenci po debelosti in prekomerni teži uvrščamo v sam vrh evropskih držav. Debelost še posebej narašča med otroci in mladostniki. Čemu? Nezdrava prehrana in premalo gibanja? Zagotovo. Vendar, ali ste morda že slišali za glukoznofruktozni sirup, ki se danes v prehrambeni industriji uporablja kot cenejši nadomestek sladkorja? Sami smo bili presenečeni, ko smo ga našli v kosmičih, ki so nekaterim najljubša hrana in je deklarinana celo kot bolj zdrava.

Evropska Unija je lansko leto popustila pritiskom lobijev prehranske industrije in sprejela regulativo, ki omogoča proizvajalcem hrane in pijače, da označijo izdelek za bolj zdrav, če vsebuje fruktozni sirup. Odločitev je bila sprejeta na podlagi priporočila Evropske agencije za varnost hrane z razlago, da ima fruktozni sirup nižjo vsebnost glikemičnega indeksa (GI). Neodvisni strokovnjaki so zgroženi!

Fruktozni sirup – v čemu problem?

Priznani ameriški družinski zdravnik, Mark Hyman, na svoji spletni strani pojasnjuje, zakaj je fruktozni sirup tako nevaren za naše zdravje:

1. Fruktozni sirup je cenena sestavina, ki jo dodajajo v hrano in gazirane pijače ter je 6-krat slajša od sladkorja, ki se ga pridela iz sladkornega trsa. Pomembno je, da se zavedamo, da ne gre za enako fruktozo, ki jo ima sadje, temveč kemično spojino, ki jo naše telo ni sposobno razgraditi na enak način kot na primer trsni sladkor.

2. Uporaba fruktoznega sirupa povzroča zamaščena jetra in žile, diabetes in vse večjo prekomerno težo. Najnovejše raziskave kažejo, da preveliko zaužitje fruktoznega sirupa blokira sposobnost insulina, da ureja, kako bodo možganske celice shranjevale sladkor za energijo potrebno za obdelavo misli.

3.  Fruktozni sirup zaradi načine pridelave vsebuje težke kovine, najpogosteje živo srebro. Prevelika izpostavljenost živemu srebru lahko pripelje do poškodbe ledvic in osrednjega živčnega sistema ter moti delovanje možganov.

Kje vse se nahaja fruktozni sirup?

Preverili smo prisotnost fruktoznega sirupa pri nekaj izdelkih pri sprehodu skozi trgovino in brez težav naleteli na kar nekaj poznanih blagovnih znamk, ki se mu ni mogla upreti. Bralce pozivamo, da v kolikor boste naleteli na še kakšen poznan izdelek, ki vsebuje to nevarno snov, da nas na to opozorite v komentarjih, če pa imate celo še sliko izdelka, pa nam jo lahko pošljete tudi na mail tete Pehte. Zbirali bomo slike v galeriji in še bolj jasno izpostavili izdelke, ki se jih je potrebno izogibati.

Zakaj se sestavina, ki ima toliko škodljivih učinkov,uporablja v velikih količinah v nekaterih najbolj popularnih gaziranih pijačah, sokovih, jogurtih, žitaricah, pecivu, pripravljenih juhah, solatnih in drugih prelivih ipd. na našem trgu? Vzrok je poceni proizvodnja, ki zagotavlja večje dobičke korporacijam, ki jim ni mar za zdravje potrošnikov. Bodite pa tudi previdni, saj so proizvajalci hrane prisiljeni označiti, da izdelek vsebuje fruktozni sirup le, če ta presega 5 % sestavin izdelka. Tako se lahko ta nevarna snov nahaja tudi v izdelkih, kjer je označeno, da vsebujejo le glukozni sirup, hkrati pa so začeli uporabljati tudi sopomenke kot so inulin, izo-glukoza, cikorija in sadna fruktoza, vendar pa vsi ti izrazi pomenijo fruktozni sirup.

Če boste še naprej kupovali te izdelke, je seveda vaša odločitev, vendar je prav, da veste, kaj jeste.