Pri izbiri zobne paste bodite previdni, saj jih večina vsebuje fluorid. Vemo, slišali ste, da je fluorid pomemben pri boju proti kariesu, vendar pa vse več raziskav kaže, da fluorid vendarle nima tako koristnih učinkov na naše zobe, ampak je predvsem zelo škodljiv za naše zdravje. Že leta 1994 je ameriško združenje zobozdravnikov izdalo novo priporočilo v vezi z uporabo fluorida pri otrocih mlajših od 6 let in da ne prevzemajo odgovornosti za uporabo izdelkov, ki ga vsebujejo. Zato boste tudi na večini zobnih past s fluoridom našli opozorilo, da ni priporočljiva za otroke mlajše od 6 let.

Fluoride disclaimer

Fluorid ni priporočljiv za otroke do 6 let

Uporaba fluorida je torej še posebej problematična za otroke, vendar pa ne gre zanemariti dejstva, da gre dejansko za toksično kemikalijo, ki jo velikokrat uporabljajo tudi za prav neverjetne stvari (npr. strup za podgane). Po podatkih raziskave o toksičnosti komercialnih produktov iz leta 1984, naj bi bil fluorid nekoliko bolj toksičen kot svinec in nekoliko manj kot arzen.

Fluoride strup zobna pasta

Prenakopičenega fluorida se težko rešimo!

Težava, ki jo ima naše telo s fluoridom, je enaka, kot je težava z ostalimi strupi ali težkimi kovinami, katerih se telo le s težavo razstrupi. Tako se nam iz leta v leto nabirajo v naših žlezah in tudi našem okostju, postopoma pa smo vse bolj nagnjeni k različnim težavam, ki so povezane s tem. Začno se pojavljati razno razne alergije, gastro-intestinalne težave, avtoimune bolezni, težave s kostmi, rakava obolenja, težave z ledvicami ipd. Nemalokrat te težave povzroča ravno kalcifikacija žleze hipofize in ščitnice, ki sta bistveni žlezi pri zagotavljanja zadostnih ravni hormona sreče (serotonin) in spanja (melatonin) ter jasno ščitničnega hormona, ki pa močno vpliva na delovanje našega metabolizma. Se pravi kar nekaj problematičnih stranskih učinkov.

Zdravje zob je najbolj odvisno od zaužite hrane

Zdravje zob je jasno odvisno od veliko dejavnikov. Eden najpomembnejših je gotovo hrana. Zato uživajte čim več sadja in zelenjave, izogibajte se beli moki, velikim količinam mesa in jajčnih beljakovin ter seveda rafiniranemu sladkorju. Pred množično uporabo sladkorja kariesa dejansko nismo poznali. Na zdravje zob vpliva tudi stres, premalo gibanja, nekatera zdravila, kajenje in škodljivi dodatki v procesirani hrani. Nikakor pa sedaj ne gre zanemarjati ustne higiene, tako da v trgovini raje poiščite zobne paste brez fluorida, ki pa so žal nekoliko dražje od navadnih zobnih past. Če pa namesto zobne paste iščete popolnoma naravno nadomestilo, pa raje uporabite oglje, sol in različna zelišča ali glino. Enako opozorilo velja tudi za uporabo tekočin za izpiranje in dezinfekcijo ust, saj se fluorid vpija skozi ustno sluznico.

Tako, želeli smo vas samo opozoriti na nevarnosti v čisto vsakdanjih izdelkih, če pa boste le-te kupovali še naprej, pa je odvisno samo od vas.

Vaša Teta Pehta