Moram priznati, da sem prebrala in preizkusila na desetine različnih receptov za pripravo droži, ampak dokler nisem začela delati po lastnem občutku in z opazovanjem droži, mi le-te niso nikoli uspele. Začele so se prebujati, na koncu pa so se vedno skisale. Zato je moj prvi nasvet, da se priprave droži lotite potrpežljivo in opazujte, kaj se dogaja z njimi. Tudi skisane droži lahko sicer prebudite, ampak jaz sem vseeno vedno delala znova, saj sem želela izpiliti postopek. Droži uspejo, ko dobijo tisti mlečni in malenkostno kiselkast vonj. Nujno pa morate uporabljati postano filtrirano vodo, da iz nje izhlapi klor, saj klor uničuje bakterije odgovorne za fermentacijo. Preizkusila sem z različnimi mokami, ampak uspeh je prišel šele, ko sem začela uporabljati rženo moko. Ko so droži enkrat oživele, pa sem jih hranila tudi z drugimi vrstami polnovrednimi mokami.

Priprave droži se lotite potrpežljivo in predvsem s pozitivo, saj so to čuteča živa bitja.

Vseeno je nekje potrebno začeti. Zadevo si boste močno olajšali, če boste imeli pri roki kuhinjsko tehtnico. Preden jo prižgete, nanjo postavite čisti kozarec z navojem, da začnete postopek pri 0 g.

V kozarec dodobra zmešamo 30 g moke in 30 g postane vode. Seveda to ni raketna znanost, tako da nič narobe, če je nekaj odstopanja z mešanico.

Droži: 1. dan

Kozarec pokrijemo s pokrovom (ne zapirajte) in pustimo stati 24 ur nekje na pultu oz. nekje v senci.

Droži: Postavimo na toplo

Naslednji dan zmesi ponovno dodamo 30 g moke in 30 g postane vode in jo nekajkrat premešamo.

Droži: 2. dan

Ponovno pustite stati stati 24 ur nekje na pultu oz. nekje v senci.

Droži: postopek

3. dan se bo v posodici že začelo dogajati in boste opazili sporadične mehurčke. Ponovimo postopek in dodamo 30 g moke in 30 g postane vode in jo sedaj dobro premešamo.

Droži: 3. dan

Med nekje 4. in 5. dnevom pridemo do prelomnega trenutka, saj se mi je ob prvih poskusih zmes vedno skisala. Preizkušala sem vse mogoče, ampak droži so uspele šele, ko sem zmes 4. dan postavila v hladno in temno klet (verjetno bi bilo enako, če bi jo dala tudi v hladilnik). Takrat so droži oživeli in skoraj jih nisem mogla več dohajati, saj sem na koncu delala že s tremi kozarci, ker mi prej tolikokrat niso uspele. Okoli kozarca sem zato nataknila elastiko in označila višino takoj po hranjenju, da sem laže opazovala njihovo rast.

Droži: elastika

V kleti je stalna temperatura 7 stopinj Celzija in očitno je to okolje, ki drožem zelo odgovarja. Sedaj jim še vedno vsak dan nahranim z moko in postano vodo (ampak bolj po občutku) in dobro premešam. Prestavila sem jih tudi v nov kozarec, ki je dovolj velik, da mi droži ne prekipijo skozi teden.

Droži: 5. dan

Iz enega kozarca sedaj 2x tedensko naredim kruh z droži ali pa palačinke, preostala kozarca pa sem za rezervo dala v zamrzovalnik, kar naj bi zaustavilo aktivnosti v drožeh, vseeno pa naj bi preživele, ko bi jih ponovno vzeli iz zamrzovalnika. Vsekakor vam bom v prihodnje sporočila tudi glede tega.

Vaša Teta Pehta