Doma narejena zobna pasta 4

Doma narejena zobna pasta

Kot smo že napisali v prispevku za čiščenje zob, je doma narejena zobna pasta najbolje, kar lahko naredite za svoje zobe. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj zanimivih receptov, ki so bolj učinkoviti in cenejši od kupljenih zobnih past.

Recept št. 1:

– 50/50 vsebine sodabikarbone in

– 50/50 vsebine kokosovega olja.

Soda bikarbona se uporablja zaradi dveh razlogov. Prvič, ker je blagi abraziv in omogoča nežno čiščenje. Drugič, ker je alkalna, kar nevtralizira kisline v ustih, ki so pogosto vzrok zobno gnilobo. Soda bikarbona tudi absorbira vonjave in pomaga pri svežem zadahu.

Kokosovo olje pa je ključna sestavina v domačih zobnih pastah, saj je močno in naravno protibakterijsko in protiglivično sredstvo. Kokosovo olje je odlično za vaše dlesni in redno ščetkanje odpravlja krvavitve in vnetja dlesni. Olje ubija bakterije, ki so odgovorne za gingivitis, redno ščetkanje jezika pa pomaga proti infekcijam in glivičnim obolenjem. Ugotovljeno pa je bilo tudi, da kokosovo olje zaustavlja in celo odpravlja zobno gnilobo.

Recept št. 2:

Drugi recept za doma narejeno zobno pasto morda zahteva nekoliko bolj natančno mešanico, vendar pa lahko vse sestavine najdete kar doma v lastni kuhinji:

– 1 čajna žlička sodabikarbone,

– 1/2 čajne žličke drobno mlete soli,

– 1 kapljica eteričnega olja mete, nagelnovih žbic ali limone,

– dodajte nekaj kapljic vode.


Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 misli o “Doma narejena zobna pasta

  • TetaPehta Avtor prispevka

   Ana, hvala za vprašanje.

   Kot že omenjeno v prispevku zmešajte kokosovo olje in sodobikarbono v razmerju 50:50 in zmešajte. V teh vročih poletnih dneh to ne bo težava, če pa slučajno olje ni v tekočem stanju, ga pa čisto malo segrejte, da boste mešanico laže premešali.

   Vaša Teta Pehta

 • Branka Gros

  Pozdravljeni!
  Naredila bi si zobno pasto po
  Recept št. 1:
  – 50/50 vsebine sodabikarbone in

  – 50/50 vsebine kokosovega olja.
  Jo lahko naredim v večji količini (na zalogo) ali jo moram pripravljati sproti?

  • TetaPehta Avtor prispevka

   Branka, hvala za vaše vprašanje. Domačo zobno pasto si lahko naredite tudi na zalogo. Jaz si jo pripravljam v 2 dcl kozarcu s pokrovom, kar mi potem zadošča za dobre 3 mesece, seveda pa preverite rok trajanja kokosovega olja, če si boste pripravili večje količine te zobne paste.

   Vaša Teta Pehta