Ali je doma narejena zobna pasta res boljša alternativa kupljeni zobni pasti?

Kot smo že napisali v prispevku za čiščenje zob, je doma narejena zobna pasta najbolje, kar lahko naredite za svoje zobe. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj zanimivih receptov, ki so bolj učinkoviti in cenejši od kupljenih zobnih past.

Recept št. 1:

– 50/50 vsebine sodabikarbone in

– 50/50 vsebine kokosovega olja.

Soda bikarbona se uporablja zaradi dveh razlogov. Prvič, ker je blagi abraziv in omogoča nežno čiščenje. Drugič, ker je alkalna, kar nevtralizira kisline v ustih, ki so pogosto vzrok zobno gnilobo. Soda bikarbona tudi absorbira vonjave in pomaga pri svežem zadahu.

Kokosovo olje pa je ključna sestavina v domačih zobnih pastah, saj je močno in naravno protibakterijsko in protiglivično sredstvo. Kokosovo olje je odlično za vaše dlesni in redno ščetkanje odpravlja krvavitve in vnetja dlesni. Olje ubija bakterije, ki so odgovorne za gingivitis, redno ščetkanje jezika pa pomaga proti infekcijam in glivičnim obolenjem. Ugotovljeno pa je bilo tudi, da kokosovo olje zaustavlja in celo odpravlja zobno gnilobo.

Recept št. 2:

Drugi recept za doma narejeno zobno pasto morda zahteva nekoliko bolj natančno mešanico, vendar pa lahko vse sestavine najdete kar doma v lastni kuhinji:

– 1 čajna žlička sodabikarbone,

– 1/2 čajne žličke drobno mlete soli,

– 1 kapljica eteričnega olja mete, nagelnovih žbic ali limone,

– dodajte nekaj kapljic vode.