Čiščenje jeter bi morali opravljati vsaj letno. Kakšen je postopek sprašujete? Preprosto uporabite grenko sol, olivno olje in sok agrumov!

Razstrupljanje ali detoksikacija generalno pomeni čiščenje krvi. To funkcijo opravljajo naša jetra z odstranjevanjem nečistoč iz krvi in kjer se ti toksini nato obdelujejo za izločanje. Telo odpravlja toksine tudi skozi ledvice, črevesje, pljuča, limfni sistem in kožo, vendar, kadar so ti sistemi preobremenjeni, se nečistoče začnejo nepravilno filtrirati. Kopičijo se v različnih delih telesa, kar začne postopoma negativno vplivati na samo delovanje telesa.

Zato bom začela kar z našo najpomembnejšo čistilno napravojetra – in hkrati z enim od najbolj invazivnim razstrupljanjem, ki se ga je potrebno lotiti zelo previdno – čiščenje jeter z grenko soljo. To metodo vsekakor odsvetujemo ljudem s povečanimi jetri oz. žolčnimi kamni in tistim, ki so se s pomembnostjo razstrupljanja šele srečali. Zato predlagamo, da preden se odločite za čiščenje jeter, osvojiti vse ostale manj intenzivne metode čiščenja telesa. Na tem mestu moram zato opozoriti, da razstrupljanje ni za vsakogar. Previdne morajo biti predvsem nosečnice, doječe matere, otroci, bolniki s kroničnimi degenerativnimi boleznimi, rakom ali tuberkulozo, zato se vsakokrat posvetujte s svojim zdravnikom.

Preverite 10 najpogostejših indikatorjev, ki kažejo, da vaša jetra potrebujejo čiščenje.

Kdaj je najboljši čas za čiščenje jeter?

Po starem izročilu si je pametno čistiti jetra, ko se zima prevesi v pomlad oziroma takrat, ko se začnejo toplejši dnevi in se stopi sneg. Zato tudi pravimo “spomladansko čiščenje”.

Prilagodite prehrano vsaj 5 dni prej!

Čiščenje jeter je zelo povezano s primerno prilagoditvijo prehrane, zato vsaj 5 dni pred čiščenjem uživamo samo jedi, ki čim manj obremenjujejo žolčnik. Izogibajte se mastnim jedem, po možnosti pa uživajte samo vegansko hrano (torej vse, kar ni živalskega izvora). Žolčnik se na ta način poleni, zaradi česar se začne v jetrih in žolčniku nabirati žolč. Zadnji dan tik pred spanjem spijete večjo količino olja, s čimer povzročimo pospešeno izločanje žolča, ki potisne pesek iz jeter in žolčevoda. Nečistoče se s pomočjo grenke soli pospešeno izločijo skozi črevo.

Čiščenje jeter – postopek:

Da bo čiščenje jeter usklajeno tudi z vašim tedenskim ritmom, preidite na vegansko hrano z začetkom tedna v ponedeljek. Po petih dnevih uživanja nemastne hrane pa je postopek za čiščenje jeter naslednji:

petek do 14:00: Uživate samo hrano brez maščob in beljakovin (sadje, zelenjavo). Najboljši so sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi.

petek od 14:00 dalje: Prenehate z uživanjem kakršnekoli hrane in pijače!

petek ob 18:00: Pripravite mešanico 800 ml vode, v katere zmešate 4 jedilne žlice grenke soli (dobite jo v lekarnah) in spijete prvo 1/4 mešanice (uporabimo kozarec 200 ml). Napitek boste lažje spili, če vodo ohladimo, okus pa se lahko popravi z malo limoninega soka.

petek ob 20:00: Spijete drugo 1/4 pripravljene mešanice vode in grenke soli.

petek ob 21:45: Greste na WC in se pripravite na odhod v posteljo.

petek ob 22:00: Dobro premešajte 150 ml organskega olivnega olja z najmanj 150 ml sveže stisnjenega soka grenivke. Za ta namen predlagam dovolj veliko plastično posodo, ki jo je možno dobro zapreti, da jo boste lahko dodobra pretresli. Tako se bosta tekočini, ki se drugače ne mešata najbolje, res dodobro premešali, in se zato tudi laže popijeta. Mešanico nato na hitro spijete stoje ob postelji in se takoj vležete na hrbet, glavo pa na rahlo privzdignete z vzglavnikom. Ko je telo v takšni legi, jetra delajo boljše. Na jetra nato položite termofor ali topel obkladek. V tej legi poskušamo zaspati, saj se bodo kamni in pesek lažje izločili. Sama tukaj opravim še meditacijo, kjer si vizualiziram, kako se jetra in žolčnik razmaščujejo. To se je pri meni manifestiralo kot nekakšen občutek kapljanja iz jeter. Nato zaspite.

Naslednji dan:

sobota zjutraj po 6:00: Spijete tretjo 1/4 pripravljene mešanice vode in grenke soli, vendar šele po 6. uri zjutraj. Vležete se nazaj v posteljo.

sobota zjutraj 2 uri kasneje: Spijete še zadnjo 1/4 pripravljene mešanice vode in grenke soli, če do takrat še niste dobili driske. Ko se torej začne »dogajati«, se bo v straniščni školjki blato vsedlo na dno, žolčni pesek (svetlo zelene barve) pa bo plaval na vrhu, ker je le-ta poln maščob. Izločijo se lahko tudi holesterinski kristali bolj rjavo-oranžne barve, ki zapirajo žolčevode. Sama predlagam tudi klistir, da si črevesje res dodobra očistite jetrnih izločkov.

Preden se bodo jetra dokončno očistila, boste morali izločili najmanj 2.000 kamenčkov, zato lahko čiščenje tudi ponovimo čez dva tedna.

sobota zjutraj 2 uri kasneje: Lahko začnete jesti, vendar le lahko prebavljivo hrano.

Čiščenje jeter – rezultati:

Ne bodite presenečeni, če bodo kamenčki večji, kot ste pričakovali. V glavnem, če se držite postopka in boste naredili čiščenje jeter v petek, boste sicer v soboto res še nekoliko utrujeni, vendar pa boste že v nedeljo polni energije in življenjskega zagona ter pripravljeni na nove izzive v prihajajočem tednu.

Vaša Teta Pehta