Burger bombetke pa res ne morejo biti zdrava hrana, boste rekli. Res je. Če jih boste kupovali v trgovini ali pekarni ali pa celo, da bi odmrznjene spekli kar sami, boste hitro ugotovili, da je večina kupljenega kruha nezdravega. To pa še ne pomeni, da si od časa do časa ne bi smeli narediti dober sočen burger, vendar pa morate poskrbeti, da boste imeli vi kontrolo nad sestavinami, ki jih zaužijete. Zato vam bomo spodaj opisali recept za burger bombetke, ki vas ne bo pustil ravnodušne. Zadevo si boste močno olajšali, če imate pri roki kuhinjsko tehtnico, na katero postavite posodo, preden jo prižgete, zato da začnete postopek pri 0 g.

Za burger bombetke boste potrebovali:

 • Cca. 200 g mlačne vode (20 g +/- odvisno od vlažnosti zraka*),
 • 28 g masla sobne temperature,
 • 1 jajce,
 • 420 g bele moke**,
 • 50 g sladkorja,
 • 1 nezvrhano jušno žlico soli.
 • 1 nezvrhano jušno žlico suhega kvasa.

* Za najboljše rezultate (gladko, rahlo in mehko testo), uporabite manjšo količino vode poleti (ali v vlažnem okolju), večjo količino pa pozimi (ali v suhi klimi).

**Da bodo bombetke karseda mehke in rahle, uporabite še neslednji trik.

burger bombice

Postopek priprave:

 1. Vse sestavine damo v posodo in jih zmešamo ročno ali z mešalnikom, tako da naredimo testo mehko in gladko.
 2. Testo nato pokrijemo in pustimo, da vzhaja od 1 do 2 uri, ali dokler v posodi ne podvoji volumna.
 3. Testo sedaj oblikujemo v kepo, ki jo razdelimo na 8 enakih kosov (cca. 95 g na kos).
 4. Vse kose oblikujemo v okrogle kepice, ki jih nato položimo na pekač prekrit s peki papirjem in jih nato pustimo, da ponovno vzhajajo približno 1 uro, dokler niso opazno zabuhle. Ne pozabite, da je testo zelo oblčutljivo na hlad, zato te bombice vzhajajte v toplejši sobi!
 5. Takšne bombice sedaj opcijsko premažemo s polovico količine stopljenega masla, čeprav sama rada vzamem dodatno jajce, ki ga stepem in namažem po testu, nato pa nanj poškropim še sezam.
 6. Tako pripravljene bombice damo sedaj v na 190 ° C predgreto pečico za cca. 15 minut oziroma dokler se bombetke ne obarvajo zlate barve.
 7. Odstranimo jih iz pečice in položimo na hladilno stojalo.

burger bombetke

Tako. Bombetke so sedaj pripravljene za burger po vaših željah. Prepričana sem, da boste s tem preprostim receptom zelo zadovoljni, seveda pa so vsi komentarji več kot dobrodošli. Pa dober tek.

Vaša Teta Pehta