Bezgov sirup iz bezgovih cvetov je za našo družino eden bistvenih stvari, ki nam pričara tisti pravi poletni občutek, recept pa je bolj preprost, kot si lahko predstavljate.

Bezgovi cvetovi

Bezek je že od nekdaj povezan s številnimi pozitivnimi lastnostmi, saj pomaga pri številnih težavah, kot je prehlad, kašelj, gripa, astma, pljučnica, seneni nahod, sladkorna bolezen, čisti pa tudi kri in pomaga proti vročini, saj spodbuja delovanje znojnic.

Bezgov sirup – recept

Bezgov sirup se pripravlja hladen, pripravljen pa bo v samo 2 dneh. Potrebovali boste (recept lahko seveda prilagodite, v kolikor želite pripraviti več sirupa):

  • 1 l vode,
  • 1 kg belega sladkorja (mi smo uporabili rjavi sladkor, zaradi česar je barva sirupa bolj temna), 
  • 50 g citronske kisline (lahko pa uporabite tudi narezano limono).
  • cca. 30 velikih odprtih bezgovih cvetov.

Bezgov sirup – priprava

1. Nabrane bezgove cvetove najprej posušimo v senci na časopisnem papirju, kar pa tudi odžene žužke. Cvetovi so posušeni, ko se vam drobijo v roki.

Bezgovi cvetovi - sušenje

2. Vodo najprej segrejte, nato pa dodajte sladkor in citronsko kislino (kuhanje ni potrebno). Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Sirup nato ohladimo.

Bezgov sirup - mešanje

3. Bezgove cvetove in rezine limone, če jih seveda uporabljamo, damo v večji kozarec (cca. 2,5 l) ali v večjo skledo in prelijemo z ohlajenim sirupom.

Bezgov sirup - posoda

4. Cvetovi naj bodo čim bolje prekriti s sirupom. Mi smo cvetove obtežili kar z manjšim kozarcem, da so cvetovi preliti s sirupom.

Bezgov sirup - popolnoma prekrije cvetove

5. Posodo zaprite in jo hranite na hladnem (klet, hladilnik…) Pustite stati 48 ur. Vmes nekajkrat pomešajte.

Bezgov sirup - mešanje

Tako pripravljen sirup prelijemo skozi krpo in ga napolnimo v steklenice. Hranite ga nato v hladilniku, saj bo tako zdržal vsaj leto dni*.

Sedaj pa samo še kocka ledu v kozarec in dolijte mineralno :)

 

*Res, da je bezeg zdravilna rastlina, vendar se uživanje bezga odsvetuje v času nosečnosti in med dojenjem, saj alkaloidi lahko škodujejo plodu.