Gotovo ste se že kdaj vprašali “Zakaj imam bele lise na nohtih?” Naj vas ta bela znamenja na nohtih nikar ne prestrašijo. V kolikor so te prisotne samo na enem nohtu ali v manjšem obsegu, je to zgolj posledica poškodbe (udarec, občutljivost na lak ali aceton …) oziroma okvare pri rasti novega nohta. V kolikor pa se te bele lise na nohtih pojavljajo istočasno na več prstih ali celo na obeh rokah, pa so to lahko tudi opozorilni znaki na različno dogajanje v telesu.

Bele lise na nohtih posledica stresa?

Bele lise na nohtih so lahko tudi posledica stresa oz. težav z živčevjem. V večini primerov pa gre v začetnih fazah zgolj za pomanjkanje posameznih vitaminov in mineralov (železo, cink, kalcij, magnezij, vitamin-D …). Lahko kaže tudi na pomanjkanje beljakovinske prehrane ali poslabšano presnovo beljakovin. Le-ta je povezana predvsem z metabolizmom in pomanjkanjem vitaminov B (predvsem metabolnih vitaminov B1 – tiamin, B2 – riboflavin in B3 – niacin).

Bele lise na nohtih lahko kažejo na bolezenska stanja

Bistveno je, da se zavedamo, da dolgoročno obdobje stresa ali pomanjkanje hranilnih snovi vedno vodi v padec imunosti in posledično v različna bolezenska stanja kot so npr.:

anemičnost,

težave z jetri,

sladkorna bolezen oz. diabetes tip 2,

težave z ledvicami,

srčna obolenja in tudi

glivična obolenja.

Glavno sporočilo je: Poskrbi za zdrav življenjski slog in da predvsem »veš, kaj ješ!«.

Vsem prej naštetim bolezenskim stanjem se lahko izognemo v velikem krogu, če le poskrbimo za zadosten vnos hranilnih snovi skozi zdravo prehrano. V prihodnjih prispevkih se bomo nekoliko bolj dotaknili kje in na kakšen način lahko skozi pravilno prehrano dobite najrazličnejše hranilne snovi.