Bele lise na nohtih – kaj se dogaja v telesu? 2

bele lise na nohtih

Gotovo ste se že kdaj vprašali “Zakaj imam bele lise na nohtih?” Naj vas ta bela znamenja na nohtih nikar ne prestrašijo. V kolikor so te prisotne samo na enem nohtu ali v manjšem obsegu, je to zgolj posledica poškodbe (udarec, občutljivost na lak ali aceton …) oziroma okvare pri rasti novega nohta. V kolikor pa se te bele lise na nohtih pojavljajo istočasno na več prstih ali celo na obeh rokah, pa so to lahko tudi opozorilni znaki na različno dogajanje v telesu.

Bele lise na nohtih posledica stresa?

Bele lise na nohtih so lahko tudi posledica stresa oz. težav z živčevjem. V večini primerov pa gre v začetnih fazah zgolj za pomanjkanje posameznih vitaminov in mineralov (železo, cink, kalcij, magnezij, vitamin-D …). Lahko kaže tudi na pomanjkanje beljakovinske prehrane ali poslabšano presnovo beljakovin. Le-ta je povezana predvsem z metabolizmom in pomanjkanjem vitaminov B (predvsem metabolnih vitaminov B1 – tiamin, B2 – riboflavin in B3 – niacin).

Bele lise na nohtih lahko kažejo na bolezenska stanja

Bistveno je, da se zavedamo, da dolgoročno obdobje stresa ali pomanjkanje hranilnih snovi vedno vodi v padec imunosti in posledično v različna bolezenska stanja kot so npr.:

anemičnost,

težave z jetri,

sladkorna bolezen oz. diabetes tip 2,

težave z ledvicami,

srčna obolenja in tudi

glivična obolenja.

Glavno sporočilo je: Poskrbi za zdrav življenjski slog in da predvsem »veš, kaj ješ!«.

Vsem prej naštetim bolezenskim stanjem se lahko izognemo v velikem krogu, če le poskrbimo za zadosten vnos hranilnih snovi skozi zdravo prehrano. V prihodnjih prispevkih se bomo nekoliko bolj dotaknili kje in na kakšen način lahko skozi pravilno prehrano dobite najrazličnejše hranilne snovi.


Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 misli o “Bele lise na nohtih – kaj se dogaja v telesu?

  • Rok

    Za nohte in lase so najboljše kumare – sam sem imel čudno naguban noht že od malega (posledica nesreče), ki pa se je s skoraj vsakodnevno jedjo kumarične solate poravnal po enem mesecu (skoraj kot čudež). Kasneje se je sicer zopet nagubal (po kar dolgem času, vendar manj kot prej), sedaj gube izginejo že po enem do dveh tednih konzumiranja. Lasje so tudi veliko bolj živi in odporni, mogoče se da celo preprečiti prekomerno izpadanje, preizkušena pa je tudi hidracija po prekrokani noči. Nekateri avtorji označujejo kumare tudi za superživilo, s čimer bi se kar strinjal