Zelo redko kupujem kakršnokoli v naprej pripravljeno hrano, ampak od časa do časa pa mi res zadiši tunina Argeta pašteta. Kupujem jo, ker nima konzervansov in ker jo priporočajo celo mame :) Zadnjič pa sem v trgovini po dolgem času spet preverila deklaracijo Argetine paštete v novi embalaži in bila prav neprijetno presenečena. Argetina pašteta vsebuje mononatrijev glutamat (MSG) oz. mononatrijev glutaminat. O tej strupeni substanci še nismo pisali, saj so o temu veliko povedali že drugje, vseeno pa mislim, da se ljudje premalo zavedamo, kako strupene so sestavine, ki jih dodajajo naši prehrani. Iz leta v leto opažam, da postaja stvar vse bolj nevzdržna, in tudi blagovne znamke, ki smo jim včasih lahko zaupali, so podlegle pritiskom multinacionalk.

Argeta pašteta tuna e621

Mononatrijev glutaminat – droga?

Rekli boste, da saj to je tako, kot če jedem dodaš malo soli. Že res, da ima podoben izgled in učinek, ampak ali se vam je že kdaj zazdelo, da ste z določeno hrano dobesedno zasvojeni? Kolikokrat greste mimo McDonaldsa in si ne morete, da se ne bi ustavili za sendvič? Vam je že kdaj uspelo odpreti vrečko čipsa in se ustaviti, preden bi jo izpraznili? Ali svoj krompirček skoraj utopite v kečapu in majonezi? Tovrstni izdelki vam »dišijo« zato, ker vas ojačevalci okusa oziroma mononatrijev glutaminat dela odvisne. Tako je. Glavni (poslovni) razlog, da ga prehrambena industrija dodaja jedem, je, da pri uživalcih povzroči odvisnost od takšne hrane in zato se jo poje več.

Kolateralna škoda – naši otroci

O posledicah uživanja takšne nezdrave hrane na tem mestu ne bomo, omenili pa bomo, da je ta hrana še posebej strupena za naše malčke. Iz leta v leto imamo vse več debelušnih otrok in to je jasno posledica večih faktorjev, seveda tudi družbenih (nestimuliranje športa v šolah, razmah igralnih konzol, preveč vsega ipd.), ampak kaj takšna hrana naredi otrokom, ki imajo še zelo občutljivo telo, pa je nepopisno. Veliko raziskav, ki jih mediji prikrivajo, je dokazalo, da mononatrijev glutaminat povzroča možganske okvare, okvare živčevja in hormonska neskladja, ali povedano po domače, MSG dobesedno uniči živčne končiče, ki otrokovim možganom sporočajo, ali so lačni ali siti. Ker jim ta impulz manjka, jim njihova telesa potem ne morejo sporočiti, kdaj so siti in zato nadaljujejo s hranjenjem, čeprav so pojedli že dovolj.

Argeta pašteta tuna e621

Argeta pašteta – Approved by moms?

Argeta pašteta trdi, da jo priporočajo tudi mame!?? Ne vem, katera mama bi želela kaj takšnega narediti svojemu otroku. Zato, kot smo že nekajkrat omenili, najboljša zaščita za vašo družino je ozaveščenost in da začnete brati deklaracije ter, če je potrebno, hodite v trgovino s povečevalnim steklom. Naj pa vas proizvajalci hrane nikakor ne zavedejo, saj velikokrat ne bodo uporabili pravo oznako za E621, ampak se lahko mononatrijev glutaminat skriva tudi pod različnimi imeni, kot npr. glutaminat, monokalijev glutaminat, natrijev glutamat, natrijev glutaminat, kalcijev glutaminat, monoamonijev glutaminat, magnezijev glutaminat, akalcijev kazeinat, natrijev kazeinat, kvasov ekstrakt, ojačevalec okusa naravne arome ipd. in v različnih izdelkih.

Če boste še naprej kupovali te izdelke, je seveda vaša odločitev, vendar je prav, da veste, kaj jeste.