Aparat za peko kruha 2

Aparat za peko kruha

V naši družini že leta uporabljamo aparat za peko kruha. Razlog ne tiči zgolj v dejstvu, da je večina kupljenega kruha nezdravega, ampak tudi v temu, da čeprav poznamo veliko domačih receptov za kruh, je le-tega vseeno potrebno najprej pripraviti, vzhajati, dati v pečico in nato spremljati, da se v pečici slučajno preveč ne zapeče. Z aparatom za peko kruha pa se razen pripravi sestavin izognemo vsem nadaljnjim korakom, da niti ne omenim časovne funkcije, ki jo lahko nastavite tako, da se zjutraj zbudite v vonju sveže pečenega kruha. Neprecenljivo!

Receptov za tako pripravljen kruh je jasno veliko in mnoge boste dobili že skupaj z navodili za aparat za peko kruha. Vseeno pa smo s preizkušanjem našli recept za peko kruha z aparatom, ki ne samo, da je preprost, ampak tudi zdrav, saj je kruh zaradi dodanih semen zelo hranilen.

Recept za peko kruha z aparatom

Zadevo si boste močno olajšali, če imate pri roki kuhinjsko tehtnico. Posodo iz aparata za peko kruha postavite nanjo, preden jo prižgete, da začnete postopek pri 0 g.

1. V posodo nalijte 300 g mlačne vode in dodajte 25 g olivnega olja ter medu.

Aparat za peko kruha

2. Dodajte 400 g mešanice polnozrnate in bele moke (po lastnem okusu) ter 35 g mešanice semen (sončnična, bučna, sezamova …).

Aparat za peko kruha - recept

3. Dodajte 1 nezvrhano jušno žlico soli.

Aparat za peko kruha - domač recept

4. Dodajte 1 nezvrhano jušno žlico suhega kvasa.

Aparat za peko kruha - kvašeno testo

5. Aparat za peko kruha bo sedaj naredil svoje. Zmesil bo kruh in ga vzhajal.

Aparat za peko kruha - vzhajanje

6. Sedaj pa samo še počakate, da se kruh speče.

Aparat za peko kruha - recept

Da pa bo kruh izpadel karseda mehak in rahel, pa uporabite še neslednji trik. Pa dober tek.

Vaša Teta Pehta


Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 misli o “Aparat za peko kruha

 • Marjan Nikolic

  Jaz sem ga imel in sem ga kmalu nehal uporabljati. Enostavno se mi takrat, ko rabim kruh ne da ukvarjati s tem, ko pridem iz službe mi je veliko lažje, da grem kupit točno toliko kruha, kot ga bom porabil. Sicer mi je bil super, predvsem Hoferjeve vnaprej pripravljene zmesi so super, ker lahko res samo vsipaš v stroj in dodaš vodo. Ampak po začetnem času mi je postalo malo odveč in od takrat stroj počiva v omari.

  • TetaPehta Avtor prispevka

   Marjan, hvala za vaš komentar. Veliko stvari nam prodajajo pod pretvezo praktičnosti, ki če pogledamo širše, kmalu vidimo, da niso prav nič praktične. Mislim, da je pri tem potrebno zgolj nekaj samodiscipline, da v nekaj minutah “zmečete” pravo razmerje sestavin v aparat in nato samo nastavite, kdaj želite imeti pečen kruh. Pri nas to naredimo čisto spotoma in potem ni nobenega občutka, da je bil potreben nek dodaten napor.
   Škoda, da vam sedaj aparat stoji neuporabljen v omari, hkrati pa bi vas opozorila, da je v kupljenih pripravkih veliko nezaželjenih in nehralnilnih snovi, ki vašemu telesu prav nič ne koristijo.
   Če si želite dobro, kupite v lokalnem mlinu moko (lastniku morate seveda zaupati, da uporablja kvalitetno žito), aktivirajte svoj aparat za peko kruha in prepričana sem, da boste kmalu pojedli manj kruha. Pa ne gre zgolj za to, da boste porabili manj, ampak predvsem za to, da veste, kaj jeste.